Završne pripreme za 43. Borine pozorišne dane, koji počinju 21. oktobra u Vranju 1Plakat 43. Borinih pozorišnih dana. Foto:Vnews

Po prvi put u  istoriji festivala u zvaničnoj konkurenciji za nagrade naći će se i  predstave iz Hrvatske, Rumunije i Severne Makedonije što ovogodišnje 43. „Borine pozorišne dane“ čini regionalno značajnim teatarskim dešavanjem.

Pod sloganom „Pozorište u traumatizovanom društvu“ u Vranju će od 21. do 28. oktobra biti održan 43. Festival Borini pozorišni dani u čijoj konkurenciji za nagrade će se po prvi put naći i predstave iz Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije i Srbije, što ovaj festival čini regionalno značajnom pozorišnom manifestacijom.

„Mi živimo u traumatizovanom društvu, to je nedvosmislena i bolna činjenica. Nije samo naše društvo traumatizovano, niti društva država u bližem i daljem okruženju, traumatizovan je vaskoliki svet, od severa do juga, od istoka na zapad. Te traume su različite, manje ili više bolne, manje ili više vidljive. Najzad, traumatizovana je i naša planeta Zemlja, njeni prirodni i ekološki resursi“, objašnjava Slobodan Savić, teatrolog, koji je treću godinu za redom selektor Borinih pozorišnih dana.

Festival će premijerom predstave „Ništa nećemo zaboraviti“ po motivima proze Vere Cenić otvoriti matični ansambl. Predstavu sa tematikom zatočeništva žene na Golom otoku režira Jug Đorđević, dok dramatizaciju potpisuje Tijana Grumić.

„Kod večite slavine“ je predstava u režiji Sowe Petrović, koji će izvesti ansanmbl SNP i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada. „RičardIII“ u režiji Dejana Projkovskog dolazi na festival u produkciji Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz. Narodno pozorište iz Beograda će u Vranju izvesti predstavu „Naš razred“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Ibzenovog „Neprijatelja naroda“ pred vranjskom publikom izvešće ansanbl Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja u režiji Nine Nikolić, a potom će uslediti iz gostovanje Teatra Exit iz Zagreba sa predstavom „Realisti“ po tekstu Jure Karasa u režiji Matka Raguža. Takmičarski deo festivala zatvaraju „Ptice“ u izvođenju Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergej“ iz Temišvara u Rumuniji u režiji Kokana Mladenovića.

„Sa velikim zadovoljstvom očekujemo prva gostovanja pozorišta iz Skoplja, Zagreba i Temišvara, što će biti po prvi put u dugoj istoriji pozorišnih dešavanja u Vranju“, naglasio je Nenad Jović, upravnik pozorišta „Bora Stanković“.

U čast nagrađenih nastupiće ansambl pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina sa predstavom „Šta će biti sa svima nama“ u režiji Borisa Liješevića i dramatizaciji Fedora Šilija.

Na Borinim pozorišnim danima biće dodeljeno ukupno pet nagrada. Za najbolju predstavu, adaptaciju i dramatizaciju, najbolju mušku i žensku ulogu kao i nagrada publike „Radoslav Radivojević“. Žirijim će predsedavati Dušan Petrović profesor FDU iz Beograda, a člnovi su i Katarina Kocevska glumica iz Skoplja i Davor Špišić dramski pisac iz Osjeka.

Kako je najavljeno festival će pratiti katalog na srpskom i engleskom jeziku, a provokativni vizuelni identitet uradio je Goran Dimić, vizuelni umetnik. Organizatori su najavili da će do kraja meseca biti poznate i cene ulaznica za sve predstave koje će biti izvođene na velikoj sceni rekonstruisanog pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari