Boro Drašković dobitnik nagrade za životno delo 29. Festivala autorskog filma 1Foto: FAF Promo

Boro Drašković ovogodišnji je dobitnik nagrade “Pogled u svet: Vojislav Vučinić” koju Festival autorskog filma (FAF) dodeljuje za celuokupan doprinos filmskoj umetnosti, pa je otuda i vizual festivala inspirisan ikoničnom scenom Draškovićevog filma “Horoskop”.

Prizori iz ovog ostvarenja postali su jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog crnog talasa, dok ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja – koji naše društvo još uvek ne uspeva da shvati, niti da na njega nađe odgovor.

Plakat 29. FAF-a, rešenje je vizuelne umetnice Dragane Krtinić.

Dragana Krtinić, autorka vizuelnog rešenja ovogodišnjeg Festivala autorskog filma je o inspiraciji rekla: “Plakat 29. FAF-a je inspirisan filmom Horoskop i naizgled bezbrižnim susretom Dragana Nikolića i kornjače, koji su zapravo crtežom smešteni na šine nadolazećeg voza. U drugoj izabranoj sceni na koju se plakat referiše momci odbrojavaju koliko dana je preostalo da jedan od njih zavede devojku, a ovaj prizor prizvan je suptilnom simbolikom – kroz prekrižene brojeve. Lik devojke postaje samo igra, a igra postaje okrutna. Kontrasti pomenutih situacija i alarmantna boja upozoravaju na nasilje i na drske načine na koje ono postaje naša realnost, te na našu nespremnost na njega”.

Kuriozitet 29. FAF-a je počasna projekcija restaurisanje verzije filma “Nostaslgija” Andreja Tarkovskog povodom 40 godina od nastanka remek dela ovog autora.

Boro Drašković dobitnik nagrade za životno delo 29. Festivala autorskog filma 2
Foto: FAF Promo

Film je snimljen s u Italiji, u produkciji televizije RAI od koje su dobijena i ekskluzivna prava za ovo prikazivanje.

S obzirom na to da Jugoslovenska kinoteka ne poseduje kopiju ovog filma, to će ujedno biti prva filmska projekcija Nostalgije u Beogradu nakon FEST-a 1984.

Sumirajući svoj rad na ovom filmu Andrej Tarkovski je zapisao: “Svi moji filmovi, na jedan ili drugi način, govore o tome da ljudi nisu usamljeni i napušteni u kosmosu, već da su bezbrojnim nitima povezani sa prošlošću i budućnošću; da svaki čovek, živeći svoj život, dodaje jednu nit koja ga povezuje sa celim svetom, zapravo sa celokupnom povešću čovečanstva.”

Film „Nostalgija“ biće prikazan u sklopu programa Počasne projekcije.

Ovogodišnji 29. Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu.

Festival će u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti ostvarenje „Lost Country“ autora Vladimira Perišića. Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad” i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Sve informacije o festivalu biće objavljivane na sajtu www.faf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari