Bradić se povukao iz Programskog saveta festivala "Teatar na raskršću" 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Reditelj i bivši ministar kulture Srbije Nebojša Bradić saopštio je da se povukao iz Programskog saveta festivala „Teatar na raskršću“ jer nisu uzimani u obzir njegovi predlozi i sugestije.

Bradić je u obrazloženju ostavke naveo da je taj festival pokrenut sa uverenjem da će omogućiti povezivanje pozorišta i pozorišnih stvaralaca sa širokog prostora omedjenog balkanskim istorijskim uticajima, ali i u kontekstu aktuelnih okolnosti, „koje se u najširoj javnosti doživljavaju kao faktori razdvajanja, a redje kao kohezioni elementi“.

„Ali, usledio je (ne)očekivani rat koji se iz politike, putem medija, direktno preneo na Festival, i pre njegove realizacije. To je rezultiralo time da se usvojeni programski sadržaj ovog medjunarodnog pozorišnog festivala menja na način koji ozbiljno dovodi u pitanje i njegovu prvobitnu ideju i njegov dignitet“, dodao je Bradić.

Bradić je dodao da je kao jedan od osnivača i predsednik Programskog saveta festivala smatrao da njegov koncept, profil i značenje treba zadržati „trenutnim snažnim turbulentnim (ne)prilikama“, i da je iz tog razloga u proteklom periodu davao veći broj predloga koji bi doprineli njegovom opstanku.

Pored Bradića, Programski savet su napustili i Aleksandar Milosavljević iz Novog Sada i Darko Lukić iz Zagreba.

„Želeli smo da kasniji život Festivala odgovori mnogim izazovima koje raskršće različitosti u promišljanju, stvaranju i izvodjenju pred pozorišta iz regiona stavlja kao zadatak. Ambicioznija očekivanja od pomenutih odnosila bi se na stalni rat sa narcizmom malih razlika“, kazao je Bradić.

U decembru prošle godine saopšteno je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj drugog izdanja „Teatra na raskršću“, šta je direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović ocenio kao veliku čast i ponos.

Pozorišni režiser Kokan Mladenović zbog te najave povukao je u decembru režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena i otvori drugo izdanje festivala Teatar na raskršću.

Od pokrvoiteljstva Aleksandra Vučića ogradio se i reditelj Igor Vuk Torbica.

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera „Teatar na raskršću“, organizuje Narodno pozorište Niš. Prvo izdanje festivala održano je u martu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari