Brankova nagrada za poeziju Barbari Delać 1

Barbara Delać, pobednica prošlogodišnjeg 32. Festivala poezije u Zaječaru, čiji je pesnički prvenac “Tommorowland“ objavljen ove godine u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović“..

..dobitnica je ovogodišnje prestižne Brankove nagrade za poeziju, koju dodeljuje Drušvo književnika Vojvodine. Žiri u sastavu Marija Šimoković, Branislav Živanović i Stevan Bradić uvrstio je u najuži izbor knjige „Poslednji trag Hiperboreje“ Šimona Cubote u izdanju Festivala kulture mladih Srbije, Knjaževac, zatim „Um za morem, smrt za vratom“ Ognjena Aksentijevića u izdanju Trećeg trga i „Tomorrowland“ Barbare Delać u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović“. U obrazloženju žirija stoji da je prva zbirka pesama Barbare Delać „Tomorrowland“ najsnažniji glas prošlogodišnje produkcije, budući da je poetički i idejno relativno jasno artikulisana i pozicionirana u kontekstu savremene kulture.

„U vremenu u kome se pesništvo po pravilu delegira u privatnost i uspostavlja kao nizanje ličnih šifri bez jasnog usmerenja, Barbara Delać progovara otvorenom

leksikom o pitanjima koja nas se sve tiču, istovremeno radosno i antagonistički, pokazujući značajnu svest o pravcu u kom savremeno pesništvo može da deluje“, piše u saopštenju žirija. Promocija knjige Barbare Delać održana je u maju ove godine, na ovogodišnjem 33. Festivalu poezije mladih u Zaječaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari