budžetFoto: Promo :/MCF MegaComFilm

 

Ove godine, tačno 13 filmova imalo je budžet veći od 200 miliona dolara, a u decembru će stići i 14, Akvamen i izgubljeno kraljevstvo.

Međutim, većina tih filmova još uvek se muči sa zaradom, jer se pored samog budžeta filma u troškove moraju računati i sve vrste promocija.

To znači da krajnji rezultati zarade sa bioskopskih blagajni i od digitalnih verzija filmova, koji nisu uvek transparentni, ne mogu da budu jedino merilo uspeha filma.

Od 14 filmova, sedam je Diznijevih, devet je nastavaka ili novih verzija postojećih ostvarenja, a pet pripadaju svetu Marvel i DC filmskih adaptacija stripova.

Ideja da film mora da bude skup da bi bio privlačan gledaocima nije nova, ali je ove godine to malo pogoršano koronom i štrajkovima, pa su se promotivni periodi odužili i troškovi povećali.

Iako većina navedenih filmova jeste zaradila više od samog svog budžeta, samo jedan je zaista zaradio puno novca autorima, a to je Čuvari galaksije 3 Džejmsa Gana.

Nekada ne tako davno, superherojski i drugi spektakli bili su jeftiniji, pa je tako Dedpul iz 2016 koštao 58, a zaradio 782 miliona na blagajnama.

Ove godine, Barbi je zaradila veliki novac, 1,44 milijardu dolara i koštala je 135 miliona, što je ipak manje od 200 miliona, iako nije nezanemarljiv budžet.

S druge strane, tu je Pet noći kod Fredija, koji je, uprkos pomešanim kritikama, budžet od 20 miliona pretvorio u zaradu od 272 miliona do sada.

Veliki budžet nije uvek garancija uspeha

Film Kapetan Marvel 2, koji je trenutno u bioskopima, deluje kao da će nastaviti ovaj negativan trend, jer se do sada nije pokazao uspešnim, ali pojedini analitičari smatraju da on ipak ima šansu da povrati uloženi novac i zaradi nešto preko toga.

To je pokrenulo mnoga pitanja taktike velikih studija, nastavljanja franšiza koje nikako da naprave pauzu i razmišljaju kako dalje, kao i neoriginalnih ideja.

Statistika pokazuje da ljudi jesu željni odlaska u bioskop i da će nagraditi originalne ideje, još samo kada bi postojao neko ko neće igrati na sigurnu kartu, već uraditi nešto novo i originalno.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari