Budžet uvećan uz obrazloženje da će ovogodišnji festival biti bolji, "a verovatno i brži i jači" 1Foto: Nušićijada/Tviter (Arhiva)

Kada je Opština Ivanjica u martu 2018. godine objavila da „KudeS nema više nikakve ingerencije na Nušićijadi“, akt izbacivanja titulara festivala prvo je objasnila novopečenošću onih koji su festival organizovali osam godina…

… a zatim i potrebom da se smanje troškovi manifestacije, a novcem građana Ivanjice odgovornije raspolaže, podseća se u saopštenju Udruženja građana KudeS, organizatora prethodnih Nušićijada. Obećanje predsednika opštine da će finansijsku konstrukciju zaokružiti lično on epilog dobija u dupliranju opštinskih sredstava za realizaciju festivala, te se iz ivanjičke kase ove godine izdvaja 7,5 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

„Na sednici Skupštine opštine Ivanjice održanoj 30. jula 2018. godine usvojen je rebalans budžeta Opštine Ivanjice kojim se za realizaciju festivala Nušićijada izdvaja 7,5 miliona dinara. Iako je, prema prvobitnoj verziji, planirano da budžet bude isti kao i prethodnih nekoliko godina – četiri miliona dinara, uvećan je samo uz obrazloženje da će ovogodišnji festival biti bolji, a verovatno i brži i jači“.

Osim ovoga, kažu u KudeSu, ostalo je nejasno na šta je Opština Ivanjica potrošila sredstva koja je prošle godine rebalansom budžeta opredelila za dokumentarni film i monografiju o pola veka od nastanka Nušićijade, u iznosu od 1,3 miliona dinara. Jasno je samo da su potrošena nenamenski.

UG KudeS, koje je 23. marta 2018. preko skupštinske govornice obavešteno da je izbačeno iz festivala, obnovilo je i osam godina organizovalo festival u partnerstvu sa ivanjičkom lokalnom samoupravom, prikupljajući dve trećine sredstava i resursa za realizaciju festivala iz međunarodnih, nacionalnih i privatnih fondova. Festival je, uz skromnija izdvajanja iz lokalne kase, postavljao standarde kvaliteta, osvajao nacionalna i evropska priznanja, okupljao izvođače iz zemlje i inostranstva i u Ivanjicu doveo preko 300.000 gostiju. Festival su obeležavali sloboda govora, humor i satira, i sva je prilika da oni predstavljaju tu skupu komponentu zbog koje je KudeS napujdan, zaključuje se u saopštenju KudeSa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari