LET 3FOTO Stanislav Milojković

Velika prašina podigla se u regionu posle odluke gradonačelnika Pule Filipa Zoričića da zabrani koncert srpskih izvođača Ane Bekute, Dragana Kojića Kebe i Zorane Mićanović, kao i Splićanina Duška Kuliša.

Podrška narodnjacima stigla je iz grupe Let 3, hrvatskog predstavnika na ovogodišnjoj Evroviziji, dok se cenzuri javno usprotivio i čuveni bh. reper Edo Maajka, piše N1.

Damir Martinović Mrle, frontmen grupe Let 3, rekao je kako jedva čeka nastup Kebe i Bekute.

„Jedva čekam! Cajke su jedino što imamo, ako nam to zabrane, nemamo ništa’“, rekao je Mrle, a prenosi Nova.rs.

Let 3 je svojevremeno obradio pesmu Šabana Šaulića „Dođi da ostarimo zajedno“, i to pod nazivom „Dijete u vremenu“ kombinujući je sa instrumentalnim deonicama čuvenog hita hard rok veterana Deep Purple „Child In Time“.

Među onima koji nemaju ništa protiv narodne muzike je i Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, grada iz kog dolazi Let 3.

„Ko sluša, neka sluša i neka ide na koncert, a ko ne, neće kupiti kartu i neće ga niko prisiljavati da sluša. Koliko mi je poznato, Rijeci se ovi organizatori nisu obratili“, izjavio je Filipović.

Edo Maajka: Roditelji i sestra su slušali Šemsu, Sinana, Kemala…

Edin Osmić poznat kao Edo Maajka, bh. reper i hip hop kantautor, izjavio je za N1 Sarajevo da je narodna muzika sastavni deo njegovog odrastanja, ali i istorije Balkana, te da je oduvek privlačila mase.

“Ja sam protiv cenzure generalno, ali ako se kroz pjesmu ili razgovor promoviše mržnja prema drugima, onda sam za jednu njenu vrstu jer mislim da to nije lijepo. Naprimjer, ukoliko u Bosni i Hercegovini postoje pjevači koji promovišu mržnju prema drugim narodima, gay populaciji, Romima ili bilo kome drugom, to je jako opasno. Međutim, to kod narodne muzike nije slučaj jer njih ne zanimaju takve vrste poruka. Narodnjaci su nešto sasvim drugačije, ona predstavlja nešto što postoji kroz cijelu historiju muzike na Balkanu, ta muzika je magnet za mase“, poručio je.

Objasnio je i kako su njegovi roditelji i sestra slušali Šemsu Suljaković, Sinana Sakića, Kemala Malovčića i slične melodije što mu je „uvek nekako bilo u pozadini“.

„S druge strane, brat mi je slušao Atomsko sklonište, Azru, pa sam i s te strane imao priliku da biram i to sam i izabrao. Međutim, želim reći da je ta narodna muzika dio mene i znao sam ga prepoznati. Ja sam se tako htio našaliti sa narodnjacima i ubaciti ih u pjesmu ‘Prži’ i realnost je takva da kada sam to uradio, desilo se to da ta pjesma bude vrhunac mog koncerta kojeg pojseti publika koju ne zanimaju moji drugi tekstovi već oni čekaju tu pjesmu“, kazao je Edo Maajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari