"Bre gidi džanum za dušmani": Dragan Kojić Keba najavio potencijalne tužbe protiv gradonačelnika Pule 1Dragan Kojić Keba, dr Fric, Petar Janjatović, foto: ATAImages, mediacentar

Koncert Duška Kuliša, Dragana Kojića Kebe, Ane Bekute i Zorane Mićanović otkazan je Puli, nakon što je gradonačelnik tog grada zabranio koncert cajki.

Organizatori su zatim pokušali da koncert prebace u Osijek, međutim, ni gradonačelnik tog grada, Ivan Radić, nije dopustio da se održi koncert.

A onda, samo nekoliko sati kasnije, Milica Pavlović, nastupila je u dvorani ‘Zrinjevac’ u Osijeku,  gde su u poslednjih nekoliko meseci održani razni turbofolk koncerti.

Povodom čitave priče o cajkama i zabranama oglasio se i predsednik Hrvatske, Zoran Milanović.

– To se iz ljubavi naziva cajkama. Od srca. Ja ne volim tu muziku, nikad je nisam podnosio. Ide mi na živce, bole me kosti od nje. Ja je ne bih branio, rekao je Milanović medijima.

Kaže da je odluka o zabrani nastupa izvođača iz Srbije u Puli direktno gradonačelnikova.

– E, sad. Imali smo i koncert Thompsona u Puli prije deset i više godina, pa su isto neki raspravljali o tome. Većinu stvari ja ne bih zabranjivao. Ne volim tu kulturu zabranjivanja. Cajke treba suzbiti svim legalnim sredstvima. Ja bih im dao da imaju koncert. Publiku imaju, pa pola HDZ-a to sluša – dodao je Milanović juče medijima.

Jedan od onih koji je trebalo da nastupi u Puli je i proslavljeni pevač Dragan Kojić Keba. Kako nam je rekao, on, Ana Bekuta i Duško Kuliš su već u organizaciji „Hiljadarke“ nastupili skoro u Nedeljičiću pred 5.000 ljudi, i da je koncert u Puli trebalo da bude svojevrsna nastavak ove divne noći:

"Bre gidi džanum za dušmani": Dragan Kojić Keba najavio potencijalne tužbe protiv gradonačelnika Pule 2
Dragan Kojić Keba, foto: ATAImages.rs

“ Ja ne bih da ulazim u analizu tih lica koji bi da zabrane narodu to što voli. Mogu samo da pozdravim one koje vole moje pesme i mene konkretno. Moje mišljenje je da je po sredi nekakva podvala, i da to neko smišljeno radi, ali ne mislim da mu je to pametno. Hrvatska estrada ovde tako nešto nije doživela“, rekao je Dragan Kojić za Danas.

Dodao je  da ova zabrana, po njemu svakako nije plus za jednu zemlju koja je godinama u Evropskoj uniji.

„Ovo svakako nije plus za zemlju koja se nalazi u Evropskoj uniji. Pitam se kakvi su to kulturni kodeksi, i kakve su sve ovo uvrede i ponižavanja. Taj ko to priča, priča o sebi. Međutim, ako je ispostavi da je istina da je gradonačelnik Pule rekao da je moje muzika smeće i da je turbo folk, može komtono da očekuje tužbu. Moja misija je da pevam narodu i ja nemam nikakvih predrasuda ko je i kakve nacije. Ja ljude gledam sa ljubavlju pesmom u čelo, a ne da li mu nešto piše na čelu“ ispričao je za Danas popularni pevač i dodao da sve može da se objasni kroz njegovu mantru „Bre gidi džanum za dušmani“.

FRIC, KUD Idijoti

"Bre gidi džanum za dušmani": Dragan Kojić Keba najavio potencijalne tužbe protiv gradonačelnika Pule 3
dr Fric, KUD Idijoti, privatna arhiva

Puljanin Nenad Marjanović svima poznat kao Dr Fric, basista benda KUD Idijoti, kolumnista, satiričar i pisac, kaže za Danas da se Pula „pod vlašću ovog, tobože, nezavisnog političara (Filipa Zoričića prim. aut.) svrstala uz gradove kojima dominira isključovost.“

„To se odmah nakon izbora dalo naslutiti jer je odmah na Gradskom trgu Forum nastupila vojna klapa koja je pjevala Thompsonove pjesme. On je svoje glasove dobio zahvaljujući lijevom pokretu Možemo!, a više je puta naglašavao kako su mu glavni životni ideali Domovinski rat te kako mu je žao što nije zbog godina mogao ratovati za slobodu Hrvatske“, navodi Dr Fric.

Kako on dodaje, „njegov potez zabranjivanja koncerta u Puli nije umjetnički, radi se o zadnjem nacionalnom motivu, on je desničar odrastao u miljeu koji nije istarski, ali u zadnje vrijeme zbog demografskih promjena takvi stavovi sve učestalije“.
„Istra je bila pojam tolerancije, još uvijek je dobrim dijelom tolerantna, ali Pula pod ovom upravom kreće u desno. Još jednom napominjem da ova odluka nije umjetnička, vidim da vaši mediji to stavljaju u kulturni kontekst, poznajem tog čovjeka i tvrdim da je njegov motiv nacionalistički. Koliko je to postalo normalno čak i Puli možete vidjeti iz komentara ljudi po portalima u kojima nije problem moguće psovanje srpske majke, nego je problem što se ja tome suprotstavljam. Više komentara u lokalnim medijima pobudio je moj stav da je Zoričić nacionalista i politički blefer nego to da organizatori tvrde da je vrijeđao Srbe“, priča DR Fric za Danas.

Potez gradonačelnika Pule prokomentarisao je i naš poznati rok kritičar.

„Oni se stide cajki, a narod u Hrvatskoj ih voli, a i mi se stidimo cajki ali narod u Srbiji ih voli. Gradonačelnika Pule sam letos upoznao. Imao je na sebi majcu s likom Miše Kovača“, rekao nam je Petar Janjatović rok kritičar.

Tvit Ane Bekute

"Bre gidi džanum za dušmani": Dragan Kojić Keba najavio potencijalne tužbe protiv gradonačelnika Pule 4
Ana Bekuta, foto: ATA Images.rs

Povodom odluke gradonačelnika Pule oglasila se i jedna od glavnih zvezda “zabranjenog koncerta”, pevačica Ana Bekuta.
Iako smo je nekoliko puta pozvali, do objavljivanja ovog teksta Ana Bekuta nam se nije javila,  možda zbog poedeljenih miljenja oko njene izjave na Tviteru. Izjavu sa Tvitera, koju su preneli i ostali mediji.  Kako je objasnila, u Hrvatskoj se uvek osećala kao kraljica, a gradonačelniku je dala vredan životni savet. Tvit prenosimo u celosti:

„U Istri sam u poslednjih 40 godina letovala barem deset puta.
Jer, kako kažu moji prijatelji, imam ukusa. Za mene je Istra jedna od najlepših regija naše bivše države.
Hrana je fantastična, krajolik je prelep, svi moji domaćini su bili neverovatni i tretirali me kao kraljicu.
Tako, primetila sam, tretiraju svakog svog gosta. Odakle god on dolazio.
Zato znam da odluka gradonačelnika Pule nema veze s načinom na koji razmišljaju Puležani i Istrijani.
U Puli i Istri sam provela dovoljno vremena da ih upoznam.
Đubre, ili kako rekoše smeće, nema naciju. Smeće ne može biti srpsko ili hrvatsko.
Smeće je jednostavno đubre i smeće. Vidim da ga i u Srbiji i u Hrvatskoj imamo u jednakim količinama.
Ako mi dozvole akteri današnjih vesti da im dam jedan savet iz života: Kada ti se program ne sviđa, prebaci ga. Kada ti se kafić ne sviđa, promeni ga. Kada ti se koncert ne sviđa, ne kupuj kartu. Vrlo je jednostavno.
Live and let live. Sing and let sing.
Vidimo se u Osijeku, poručila je Ana Bekuta putem društvenih mreža“, napisala je Bekuta, pre nego što je saznala da je i koncert u Osjeku zabranjen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari