Četvrta, obnovljena Nušićijada, festival koji Ivanjicu „pretvara“ u čaršiju s kraja 19. i početka 20. veka, biće održan od 30. avgusta do 1. septembra. Ovogodišnji festivalom biće obeleženo i 180 godina od nastanka varoši i začetka školstva, a pod sloganom „Čaršijanje“ planiran je bogat zabavni i kulturni program.

Muzički program činiće nastupi grupe Van Gog, Sergeja Trifunovića i Big benda sa svojim „Moondance“ programom, ali i pevača narodne muzike Snežana Đurišić, Merima Njegomir, Dobrivoje Toplović, Danka Stoiljković, koji će čaršiju podsetiti na velikog gradskog boema Tomu Zdravkovića. U pozorišnom repertoaru nastupiće Petar Božović i Gorica Popović, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Nebojša Dugalić…

Neobičan festival počeće paradom, a malu varoš duhom Nušićevog vremena obojiće i građani koji će se prošetati u kostimima s kraja 19. i početka 20. veka. Po već ustaljenom redosledu Branislav Nušić (glumac Milan Milosavljević) na otvaranju preuzima ključeve od aktuelnog predsednika opštine (Milomir Zorić) i ukida fajront u kafanama.

Tokom celodnevnog programa posetioci mogu da vide mnoštvo izložbi, organizovane su tribine na temu školstva i samog nastanka Ivanjice, sportske manifestacije, predstave, modna revija… Kao i prethodnih godina, festival će pratiti kulturni sadržaji: koncerti, pozorišne predstave, izložbe, filmske projekcije, alternativne umetničke forme, edukativni programi radionice, tribine, itd. Programi će se odvijati na dve bine na otvorenom, na velikoj sceni Doma kulture, ali i u kafanama, na terasama i baštama hotela i restorana. Glavna ulica je posebna i najslikovitija scena manifestacije. Ukrašen karnevalski, po ugledu na stari festival, grad pretvoren u pozornicu čini značajan deo identiteta festivala.

Gradom paradiraju kostimirani Nušićevi regruti, igra se čuvena utakmica, po uzoru na seriju „Više od igre“, koja je snimljena u ovoj varoši, a centralni korzo uveče postaje velika gradska scena.

Već u prvoj obnovljenoj godini Nušićijada je dobila priznanje za najbolju tradicionalnu manifestaciju, „Turističku slagalicu“. Godinu dana kasnije, dobila je nagradu „Turistički cvet“ kao najbolji specijalni događaj u funkciji promocije turizma i brojne nagrade za promotivni materijal.

Viđen za Ivanjicu

Nušićijada je festival koji se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture. Bio je to festival filmske komedije, trajao je šest dana, održavao se u prvoj nedelji septembra i privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Nosi ime po velikom komediografu, Branislavu Nušiću, čija je gospođa ministarka svome zetu, Čedi, pretila izgnanstvom i rečenicom: „Bićeš viđen za Ivanjicu!“

Savremeni Nušić i filmovi po Nušiću

Dan pre zvaničnog otvaranja festivala, Ivanjica će takođe biti u znaku Nušića. Naime, danas će u Velikoj sali Doma kulture biti organizovan celodnevni filmski program „Savremeni Nušić i filmovi po Nušiću“ u selekciji Srdana Golubovića. Inače, na festivalu će biti dodeljena i nagrada za najbolju satiričnu priču. Na konkurs je pristiglo gotovo 150 priča, a najbolje će izabrati žiri u sastavu: Petar Arbutina, Zoran Panović, Nemanja Glintić i Milena Jakovljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari