Drama u kojoj veliki pisac i dramatičar prati sudbinu porodice koja se raspada pred naletom modernijih vremena, vrlo jasno korespondira sa onim što danas zovemo tranzicija i novo shvatanje života. Beznađu i gubitku iluzija s jedne strane, suprotstavlja se ta britka duhovitost Čehovljevih junaka – izjavio je reditelj Dejan Mijač.


Nakon „Kanjoša Macedonovića“ Vide Ognjenović (koprodukcija sa NP iz Beograda), kao drugu ovogodišnju premijeru, i pedesetu tokom svog 25-godišnjeg postojanja, Grad teatar najavio je dramu „Višnjik“.

Ova inscenacija kultnog dela A. P. Čehova, u režiji Dejana Mijača, urađena je u koprodukciji budvanskog festivala i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, a premijerno će biti izvedena u nedelju, 17. jula, na sceni na Svetom Stefanu.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare o predstavi su govorili Dejan Mijač, glumci Jasna Đuričić, koja igra plemkinju Ranjevsku Ljubovu Andrejevnu, Svetozar Cvetković, koga ćemo videti u liku Gajeva, Boris Isaković, kome je poverena uloga Lopahina, Branko Cvejić, upravnik JDP ?a , koji je nakon dugo vremena opet na sceni, ovog puta u epizodi Piščika.

Drama u četiri čina, u kojoj veliki ruski pisac i dramatičar prati sudbinu porodice koja se raspada pred naletom modernijih vremena, po rečima Dejana Mijača, vrlo jasno korespondira sa onim što danas zovemo tranzicija i novo shvatanje života. Beznađu i gubitku iluzija s jedne strane, suprotstavlja se ta oštra, britka duhovitost Čehovljevih junaka.

– Čehov je bio svestan vrednosti života kao takvog, uprkos činjenicama koje ga demantuju, jer najmanje je život lep i najmanje daje povoda za optimizam. Sama vrednost tog trenutka življenja, a život se sastoji od trenutaka, je nešto što je veličanstveno – rekao je Mijač.

Podsećajući se svojih ranijih festivalskih režija, Mijač je izjavio da je imao sreću i priliku da upravo u Budvi uradi nekoliko predstava koje su ovde imale premijeru, poput „Lažnog cara Šćepana Malog“, „Trusa I trepeta“, „Leonsa i Lene“?One su se, uglavnom, igrale na Citadeli, koja danas iz nekih razloga ne radi.

– Vreme kada smo mi to radili, bilo je onako kakvo je bilo, ono se promenilo, promenio se i odnos pozorišta prema svom vremenu, a i publike prema pozorištu.

Valjda smo zato odlučili da dovedemo u goste našu zajedničku ljubav koja se zove Čehov, i koji je svevremeni pisac – mogao je biti izvođen onda, a može i sada, i verovatno će biti izvođen i u neka buduća vremena – istakao je Mijač.

U likovima Čehovljevih junaka publika će videti i Jelenu Petrović (Anja), Jelenu Đokić (Varja), Bojana Dimitrijevića (Trofimov), Nadu Šargin (Šarlota), Nikolu Vujovića (Epihodov), Hanu Selimović (Dunjaša), Vlastu Velisavljevića (Firs), Nebojšu Milovanovića (Jaša). Scenograf je Darko Nedeljković, kostimograf Leo Kulaš.

Reprize „Višnjika“ zakazane su za 18, 19, 20. i 21. jul, na istoj sceni Svetog Stefana u 22 sata.

Saradnja

O dugogodišnjem angažmanu i značaju saradnje sa Gradom teatrom govorili su Svetozar Cvetković, koji je za uloge u, danas već kultnim predstavama („Banović Strahinja“, „Karolina Nojber“, „Ivanov“?), dobio značajne nagrade i priznanja, Jasna Đuričić, koja je prvu ulogu u predstavi Grada teatra imala u „Montenegrinima“ Radmile Vojvodić, Boris Isaković, dok su Branko Cvejić, upravnik JDP – a i direktor Grada teatra Merin Smailagić podsetili na uspešnu saradnju dve institucije, koja je započela još 1993, i traje i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari