„Čekajući varvare“ sa Džoni Depom ulazi u trku kandidature za Oskara (VIDEO) 1Foto: Promo

Dodela najprestižnije filmske nagrade Oskara 2021. godine je i zvanično odložena za dva meseca, pa se sada već zna da je održavanje ceremonije zbog pandemije zakazano za 25. april.

Dok se kod nas već uveliko vode polemike oko srpskog kandidata za Oskara, filmadžije u celom svetu su u niskom startu jer je period kvalifikacija filmova produžen do kraja februara.

Ako je sudeći po rečima Andree Iervolina, direktora produkcijske kuće Iervolino Entertainment, pripreme za kandidaturu za Oskara najviše liče na pripremu za političku kampanju za izbora šefa države.

Naime, film „Čekajući varvare“ čiju produkciju potpisuje Iervolino Entertainment, koji je ranije ove godine osnovao kompaniju Iervolino Studios za produkciju kratkometražnih animiranih filmova u Srbiji, započeo je postupak kandidature za Oskara.

Ovo je ujedno bio povod da film koji je prikazan na festivalu u Veneciji pogledaju novinari u Srbiji, a zatim se pridruže online diskusiji u kojoj su između ostalih učestvovali producent filma i naš poznati glumac Miloš Biković

„Ključna stvar koja me je privukla ovom projektu jeste to što je poruka knjige i filma „Čekajući varvare“ vanvremenska.

Iako se radnja ne odvija u stvarnom svetu, svako se sa njom može poistovetiti, kako pre 40 godina kada je knjiga napisana, tako i u današnje vreme“, rekao je Iervolino i dodao da je budžet za ovaj film za evropske prilike bio veliki, a za holivudske mali.

Prema njegovim rečima film je snimljen u italijanskoj produkciji, ali je zvanični jezik filma engleski i to mu daje mogućnost da bude kandidovan u glavnoj kategoriji. Sada nam samo ostaje da svetu dokažemo da su „Varvari“ dovoljno specijalni i drugačiji“, dodao je Iervolino.

„Čekajući varvare“ sa Džoni Depom ulazi u trku kandidature za Oskara (VIDEO) 2
Foto:Promo

Glumac Miloš Biković je rekao da mu se film svideo i da kroz film provejava odbrana vrednosti poput: prava na slobodu i ljudskog dostojanstva.

„Kroz konflikt dva glavna junaka možemo da uspostavimo dijagnozu današnjih međunarodnih odnosa i odnosa među narodima koji se međusobno ne razumeju“, rekao je Biković.

Radnja filma „Čekujući varvare“ odvija se na granicama izmaštanog orijentalnog carstva, a u fokus stavlja večno pitanje odnosa starosedelaca i osvajača, „napredne civilizacije“ i „varvara“.

U naizgled mirnu pograničnu oblast carstva pod upravom ostarelog načelnika, koga tumači Mark Rajlans, iznenada stiže kontroverzni pukovnik Džol (Džoni Dep), koji svojom brutalnošću prema okolnim narodima, u načelniku budi sumnju i duh pobune protiv režima kojem i sam pripada.

Ovaj film rađen je po istoimenom romanu južnoafričkog nobelovca Džona Maksvela Kucija, koji je napisao i scenario, dok režiju potpisuje proslavljeni kolumbijski reditelj Siro Gera, u svom prvom ostvarenju na engleskom jeziku. Glavne uloge poverene su glumcima Džoniju Depu i Robertu Patinsonu, kao i Oskarovcu Marku Rajlansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari