"Čestitam, od sada si bogatiji za ovu prazninu": Perfomans i izložba Jusufa Hadžifejzovića 1Foto dela : Vladimir Popović

Izložba pod nazivom „Prodavnica praznina Jusuf Hadžifejzović“ biće otvorena u subotu 2. septembra  u Galeriji B2  i trajaće do kraja meseca, najavljeno je iz ovog izlagačkog prostora .

Umetnik će na otvaranju izvesti svoj performans prodaje umetničkih predmeta pod sloganom ”Čestitam, od sada si bogatiji za ovu prazninu”.

"Čestitam, od sada si bogatiji za ovu prazninu": Perfomans i izložba Jusufa Hadžifejzovića 2
Foto dela: Vladimir Popović

„Ukrštajući jezik umetnosti i, s druge strane, ekonomije i tržišta kao  i o mnogim drugim civilizacijskim aspektima, Jusuf Hadžifejzović  se već  više od decenije, bavi pitanjem  praznine i ispraznosti savremenog potrošačkog sveta.

"Čestitam, od sada si bogatiji za ovu prazninu": Perfomans i izložba Jusufa Hadžifejzovića 3
Foto dela: Vladimir Popović

Pojam horror vacui (strah od praznog prostora), kog je uveo Aristotel, tvrdeći kako se „priroda gnuša praznog prostora“, a koji postaje važna odrednica u likovnoj umetnosti, zapravo jeste i određenje koje vekovima obeležava čitavu, tzv. zapadnu civilizaciju – prenatrpavanje, neumerenost, grabežljivost, hiperkonzumerizam.

S druge strane, tzv. istočni svet prazninu shvata na sasvim drugačiji način. Setimo se i da se u sufizmu ukazuje kako se jedino kroz prazninu može pronaći put, da je praznina neobjašnjivi božanski elemenat, kog ni na koji način nije moguće kontrolisati, a kog ljudska bića ne mogu dokučiti, iako su svesna njenog postojanja.

Jusuf stvara vlastiti narativ o praznini, objedinjujući raznorodna shvatanja, ona koja su svojstvena kontemplativnom Istoku, ali i pragmatičnom Zapadu.“, navodi Danijela Purešević, istoričarka umetnosti u tekstu za katalog ove izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari