Počinje jubilarni, 25. Festival autorskog filma 1

Glumac Svetozar Cvetković otvoriće večeras Festival autorskog filma.

Kako je FAF jedna vrsta posvete režiseru i scenaristi Dušanu Makavejevu i samo otvaranje je u tom znaku jer je Cvetković igrao glavne uloge u poslednja dva Makavejevljeva filma – kazao je Srdan Golubović, režiser i predsednik Saveta Festivala autorskog filma, juče na konferenciji za medije u Kombank dvorani povodom jubilarnog 25. FAF-a. Festival će biti održan od 22. do 30. novembra.

Igor Stanković, direktor FAF-a i Kombank dvorane, kazao je da se na festivalu očekuje preko 40 inostranih gostiju i projektuje 90 filmova u osam dana.

On je dodao i to da će najbolje od FAF-a u vidu male turneje biti prikazano u Nišu 27. i 28. novembra, u Boru i Smederevu 26. i 27. a u Gračanici 2, i 3. decembra. Takođe, Stanković je pomenuo i industri program koji nastaje u saradnji sa Francuskim institutom a tim povodom prisutnima se obratila Katrin Fodri, ataše za kulturu Ambasade Francuske.

– Francusko-srpski filmski susreti odigraće se od 28. do 30. novembra. Oni će ove godine biti održani četiri puta uzastopno, a zaslugu za to pored FAF-a ima i Filmski centar Srbije. Ideja Francusko-srpskih filmskih susreta jeste da se stvore uslovi za rađanje novih projekata koprodukcije i saradnje između srpskih i francuskih filmskih aktera – istakla je Fodri i objasnila da se ti susreti sastoje iz tri važna dela. Prvi podrazumeva zvanično i detaljno predstavljanje Sporazuma o koprodukcijama između Francuske i Srbije, potpisanog uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu. Drugi deo je fokus posvećen scenaristima i scenarijima, kao i mestu autora u stvaranju i nastanku filma. Prema njenim rečima, 10 francuskih filmskih poslenika (producenata, scenarista, reditelja i predstavnika ustanova) doći će u Beograd u pomenutom periodu kako bi razmenjivali ideje i dobre prakse sa srpskim kolegama. Treći deo odnosi se na susret sa autorima mlađe generacije i studentima da bi im se predočile mogućnosti kada su u pitanju koprodukcije u Francuskoj i na međunarodnom nivou. Fodri je zato podsetila na tradicionalno partnerstvo sa ACID-om (Udruženje za promociju mladog i nezavisnog filma) i Cinefondation, u okviru kojih će se susreti odvijati.

Kultni status

Golubović je podsetio da je FAF dobio kultni status još 1994. godine kada je nastao, dok smo, kako je rekao, bili u potpunoj izolaciji, verovatno najtežoj i najmračnijoj tih godina, kada nije bilo ni Festa.

– FAF je bio prozor u svet i odmah je dobio status za koji manifestacijama trebaju godine da bi ga stekle. Za nas je sada mnogo veći zadatak da taj status zadržimo. U poslednjih 10 godina, koliko sam ja i moji prijatelji sa kojima radim ovde, trudili smo se da pratimo u kom pravcu festivali idu. FAF danas, u odnosu na početak, ima mnogo veći broj filmova, puno različitih programskih celina, a mi se, bez obzira na novac i budžet koji je mali, trudimo da publika to ne vidi i ne oseti i da program zaista bude na nivou festivala koji su mnogo veći i mnogo bogatiji – ukazao je Srdan Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari