Festival italijanskog filmaFoto: Filip Olćan

Dani italijanskog filma biće održani od 24. do 28. oktobra u Beogradu. Manifestaciju, koja će se po prvi put održati u našoj zemlji, organizuju Cinecittà, jedan od najvažnijih evropskih filmskih i fotografskih arhiva, Italijanski institut za kulturu i mts Dvorana uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Stari grad i Ambasade Italije.

Na Danima savremenog italijanskog filma biće prikazana najnovija ostvarenja italijanske kinematografije, a poseban program manifestacije biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije (povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja, kao i 60 godina od njegovog filma “Osam i po”).

Na konferenciji za medije održanoj 18. oktobra u mts Dvorani prisutnima su se obratili Nj. e. Luka Gori (H.E. Luca Gori), ambasador Republike Italije u Srbiji, Roberto Činkota (Roberto Cincotta), direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Kristina Kasano (Cristina Cassano) i Monika Moskato (Monica Moscato) ispred Cinecitta.

CINEMA MADE IN ITALY: Savremena italijanska kinematografija uskoro pred beogradskom publikom 1
Igor Stanković / Foto: Filip Olćan

Igor Stanković, direktor MegaCom Filma koorganizatora Dana italijanskog filma se prisutnima obratio rečima: “Nalazimo se na samom početku jedne jedinstvene manifestacije koja je u potpunosti podržana od strane Cinecitta, Italijanskog Instituta za kulturu i Ambasade Italije. Od 24. oktobra imaćemo priliku da pogledamo pravu, savremenu italijansku kinematografiju. Program obiluje najnovijim filmovima koji su producirani ove godine, neki od filmova su prikazani na Venecijanskom festivalu, neki su imali veoma uspešna prikazivanja na festivalima širom sveta, a neki su u ovim nedeljama distribuirani u italijanskim bioskopima.”

CINEMA MADE IN ITALY: Savremena italijanska kinematografija uskoro pred beogradskom publikom 2
Luka Gori, ambasador Italije / Foto: Filip Olćan

Nj. e. Luka Gori, ambasador Republike Italije u Srbiji je rekao: “Ja sam u Srbiji nešto više od godinu dana i vidim kako se odnosi između naše dve zemlje razvijaju, a kultura je svakako ključni element. Voleo bih da se zahvalim Cinecitta za organizaciju ove manifestacija zajedno sa Igorom Stankovićem, MegaCom Filmu i Italijanskom institutu za kulturu.  U pitanju je studio koji je na neki način ikona kada govorimo o svetskoj kinematografiji, a svakako i kada govorimo o promovisanju italijanskog savremenog filma u celom svetu. U odnosima između Italije i Srbije film je veoma važna komponenta i postoji već razvijena tradicija u ovom značajnom sektoru. Ova manifestacija nastavlja tu tradiciju, i napomenuo bih da postoji i sporazum o koprodukciji filmova između dve zemlje koji je u procesu ratifikacije. Dani italijanskog filma se odigravaju u nedelji kada imamo Nedelju italijanskog jezika i italijanski film takođe predstavlja naš jezik u svetu”.

CINEMA MADE IN ITALY: Savremena italijanska kinematografija uskoro pred beogradskom publikom 3
Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu / Foto: Filip Olćan

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu je povodom manifestacije istakao: “Takođe se zahvaljujem na ovoj lepoj inicijativi i smatram da je veoma interesantna “formula” ove manfiestacije. Manifestacija Dani italijanskog filma spaja prikazivanje najnovijih filmova koji su nastali u poslednjih godinu dana i sa salama u kojima će, nakon projekcija, biti održani razgovori sa autorima koji će posetiti Srbiju. Osim projekcija u Beogradu, Dani italijanskog filma će se održati i u Novom Sadu i Nišu (u novembru), nakon toga i u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori. Jako nam je važno da promovišemo italijanski film u svetu.”

CINEMA MADE IN ITALY: Savremena italijanska kinematografija uskoro pred beogradskom publikom 4
Kristina Kasano, Cinecitta / Foto: Filip Olćan

Kristina Kasano, ispred Cinecitta je putem video linka kazala: “Velika nam je čast što organizujemo ovu manifestaciju u Beogradu. Izvršili smo selekciju najrelevantnijih savremenih italijanskih filmova, u pitanju su filmovi koji su izašli ove godine i koji su bili deo najvećih festivala kao što su Kan, Roterdam, Toronto i Venecija. Gledaće se filmovi Nani Moretija i Stefana Solime, kao i filmovi mlađih autora,” dok je Monika Moskato dodala: “Gosti će biti mladi autori koji su veoma srećni što će imati priliku da dođu u Beograd. Naša misija je da na svakoj manifestaciji u svetu prusustvuju i autori filmova. Reditelji kada se nađu u bioskopskim salama koje nisu italijanske mogu direktno da vide reakciju publike, a to je za autore, i za poruku koju žele da pošalju svojim filmovima, veoma važno”.

Povodom programske selekcije koja će biti prikazana u Srbiji predstavnice Cinecitta su rekle: “Gledaćemo film Nanija Moretija “Sunce budućnosti”, ostvarenje “Mimi – Princ tame” Branda De Sike, dok je film “Beskrajna nedelja” Alena Paronija dobio dve nagrade na Filmskom festivalu u Veneciji, i još nekoliko ostvarenja mladih reditelja koji se bave temom odnosa mladih prema savremenom svetu”.

Italijanska Cinecittà je jedan od najvažnijih evropskih filmskih arhiva u kome se nalaze najznačajniji materijali evropske i italijanske kinematografije. Reč je o velikoj audiovizualnoj zbirci Archivio Luce koja se bavi istorijom 20. veka, a UNESCO ju je upisao u registar Memory of the World. Cinecittà upravlja legendarnim studijima Cinecittà, a italijansku kinematografiju promoviše kao član Evropske filmske promocije (EFP). U pitanju je organizacija čiji je jedini akcionar Ministarstvo ekonomije i finansija, a prava akcionara vrši Ministarstvo kulture Italije.

Više o programu manifestacije na: daniitalijanskogfilma.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari