"Crna svadba" prikazana i na Dunav film festu u Smederevu 1

Posle uspešnog prikazivanja na nedavno završenom Sarajevo film festivalu, gde je TV serija „Crna svadba“ sa prve dve epizode doživela svetsku premijeru, ovaj horor psihološki triler dobro je dočekan i sinoć na domaćoj premijernoj projekciji, koja je organizovana na 4. Dunav Film festu u Smederevu.

U Malom gradu na Smederevskoj tvrđavi publika je takođe imala priliku da vidi dve epozode ove uzbudljive drame, a posebnu zanimljivost čini to što su se upravo na tom istom mestu pre godinu dana snimali poslednji kadrovi „Crne svadbe“.

Festivalsku publiku pozdravili su kreatori ove serije, scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić, ističući da je autorskoj ekipi „Crne svadbe“ za put od same ideje do ovog trenutka bilo potrebno čak tri godine.

– Ideja nam je bila da u jednom žanrovskom jeziku predstavimo priču koja je univerzalna i jasna svima, i koju gledaoci širom sveta razumeju, kao i da probamo da osmislimo jednu priču koja je vrlo lokalnog karaktera, i iskoristimo misteriozne obrede i običaje kojima se drugi do sada nisu toliko bavili.

va tema nije nikada tretirana na taj način i obrađivana na filmu, i mislili smo da bi ovo gledaocima bilo zanimljivo koliko i nama.

Serija će, prema rečima Madžarevića, premijerno stići pred širu publiku u oktobru ove godine, na kanalu Superstar TV i RTS, a kako je izjavio Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Dunav film festa, on očekuje da će „Crna svadba“ postati hit serijal, što dokazuju i ovacije smederevske publike.

Radnja ovog psihološkog trilera događa se u malom mestu u Istočnoj Srbiji, gde čovek, koji je do tada bio miran i ljubazan, odjednom bez razloga ubije dvanaestoro komšija. P

okušavajući da rasvetli motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije BIA ((igra ga Uliks Fehmiu), otključava misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima – ubica je, pre nego što je pucao u sebe, izgovorio reč katabaza, istu onu koju je rekao i Petrov pokojni sin pre nego što je izvršio samoubistvo.

A posle čina crne svadbe (starog vlaškog običaja sahrane mladog muškarca), koju je Petar gledao u selu u kojem se dogodio masakr, on sve više počinje da veruje da se iza svega krije nešto natprirodno…

Madžarević i Ćipranić su u brojnoj glumačkoj ekipi okupili i glumce iz regiona – pored Uliksa Fehmiua tu su i Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Ljiljana Blagojević, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović…, a iza ovog projekta stoje produkcijska kuća Firefly i Telekom Srbija.

Film „Izveštaj Aušvica“

Publika 4. Dunav festa pogledala je sinoć  i film „Izveštaj Aušvica“, reditelja Petera Bebjaka, jedno od najznačajnijih ostvarenja evropske produkcije u 2020.

Istinita priča koja je dobila brojne nagrade i bila u trci za ovogodišnjeg Oskara, govori o dvojici mladih slovačkih Jevreja koji su deportovani u Aušvic 1942, i koji su 1944. uspeli da pobegnu i da se preko planina vrate u Slovačku.

Oni su sastavili detaljan izveštaj o sistematskom genocidu u logoru, međutim, sa još uvek jakom nacističkom propagandom, njihovi izveštaji bili su suviše mučni da bi se u njih moglo poverovati…

„Izveštaj Aušvica“ prikazan je u okviru takmičarskog programa za nagradu „Dunavska lađa“, koja će najboljem ostvarenju svečano biti dodeljena u sredu, na zatvaranju festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari