"Crni ekstremisti“, "prokomunisti“: Areta Frenklin 40 godina bila meta FBI-a 1Foto: EPA/AUDE GUERRUCCI/POOL

Od 1967. do 2007. FBI je metodično prikupljao informacije o kraljici soula, Areti Frenklin, koristeći lažne telefonske pozive, infiltraciju i visoko pozicionirane izvore.

Aretin dosije FBI ima 270 stranica, prepun termina kao što su „crni ekstremisti“, „prokomunisti“, „mrzim Ameriku“, „radikalno“, „rasno nasilje“ i „militantna crnačka moć“ i pun je sumnji pevačice, njenog rada, a prema rečima drugih aktivista i zabavljača sa kojima je pevačica provodila vreme.

Neki dokumenti su uveliko redigovani, a drugi ukazuju na to da FBI možda ima dodatni materijal. Rolling Stone je zatražio od FBI-a da stavi na raspolaganje sve dodatne zapise.

„Nisam baš siguran da li je moja majka bila svesna da je na meti FBI-a i da je on prati. Ali znam da nije imala apsolutno šta da krije“, rekao je sin Arete Frenklin, Kecalf Franklin, za Rolling Stone.

Rođena u Memfisu 1942. godine i odrasla u Detroitu, mlada Areta Frenklin pevala je u gospel horu gde je njen otac, Klarens L. Frenklin, bio ministar i aktivista za građanska prava, a ona je krenula njegovim stopama.

Aretin rad u ime građanskih prava i njeno druženje sa Martinom Luterom Kingom mlađim, Anđelom Dejvis i drugim revolucionarima socijalne pravde postalo je preokupacija FBI-a, a agenti su redovno pratili pevačičine adrese, brojeve telefona i druge aktivnosti – na to ukazuje dokumentima koje je prikupio časopis Rolling Stone.

Uz sav nadzor, dokumenti FBI sadrže pisma i izveštaje o pretnjama smrću Frenklin. Tako je, na primer, 1974. godine dobila zloslutno pismo u kojem je pošiljalac zahtevao novac od pevačice i pretio joj rečima „Ne bi volela da u ovo uvlačim tvog oca“.

Godine 1979, četiri meseca nakon što joj je otac ubijen u Detroitu, primila je pretnju od čoveka koji je rekao da će ubiti nju i njenu porodicu. U odvojenom incidentu, dosijei pokazuju pokušaj iznude protiv Arete. Informacije o osumnjičenima za ove incidente su redigovane.

Među dokumentima do kojih je došao Roling stoun, nalazi se dokument iz 1968. koji govori o planovima za sahranu Martina Lutera Kinga mlađeg, koji je nazvan „rasna situacija”.

Agencija je takođe pokušala i nije uspela da poveže Frenklin sa radikalnim pokretima. U jednom slučaju, FBI je detaljno opisao njen ugovor sa Atlantic Records iz 1971. godine „za svaki slučaj“ da bi agenti mogli da povežu Aretin posao sa partijom Crnog pantera.

Drugi dokument pod nazivom „Moguće rasno nasilje“ opisuje incident u avgustu 1968. kada je Frenklin otkazao nastup u amfiteatru Red Rocks u blizini Denvera u Koloradu.

Prema tadašnjim izveštajima lokalnih medija, fanovi su upali u „20-minutni stampedo” i „polomili stolice, oštetili koncertni klavir, pa čak i zapalili drveće, žbunje i gomile smeća”.

Agencija navodi da je „nered počeo oko 21 sat nakon što je gospođica Frenklin odbila da nastupi jer njen honorar, koji je garantovao promoter, nije stigao“.

Frenklin se potom izvinila svojim fanovima i rekla da se nada da će im vratiti novac. Imala je čvrsto pravilo: morala je biti plaćena pre nastupa, obično u gotovini. Pevačica se navodno plašila prevare, kao i mnogi istaknuti crni muzičari.

Uprkos četiri decenije praćenja i stotinama stranica memoranduma, FBI na kraju nikada nije otkrio ništa što povezuje Kraljicu soula sa bilo kojom vrstom ekstremističke ili radikalne aktivnosti.

„Poznavajući moju majku i način na koji je radila svoj posao, znam da nije imala šta da krije. Kao što vidite…ništa nisu našli“, rekao je na kraju njen sin Kecalf Franklin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari