Čudo tehnike, „Oče naš“, jedno od dva u svetu, nalazi se u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Moji su sa Slavije.Tokom II sv.rata otac se spasio od Nemaca ( racija) tako što je utrčao u tu zgradu i taj lift pa on i drugar pobegli gestapovcima…
    I tad je bogu hvala radio…

  2. Nije tačno da postoje samo dva ovakva lifta na svetu. U Minhenu je 1913 godine izgradjena zgrada Policijske uprave u kojoj se i danas nalazi i koristi jedan takav lift.Posle oštećenja u ratu, više puta je renoviran i saniran. Od 1974 nije više dozvoljeno ugradjivanje ovih liftova pa je zbog toga posebno vazno da je lift u dobrom stanju. Pre nekoloko godina je u renoviranje ulozeno više stotina hiljada evra jer su mnogi delovi morali biti posebno napravljni. Za redovno servisiranje i odrzavanje lifta sklopljen je specijalan ugovor sa jednom firmom. 1994 godine je doneta odredba o zabrani korišćenja ovih liftova do 2004 godine. Zbog masivnih protesta stanovnistva, ta odredba je ukinuta. Proizvodnja ovih liftova nije dozvoljena ali upotrba postojećih jeste. Zgrada policijske uprave, Ettstr.2, se nalazi u blizini pešačke zone i u sklopu obilaska grada turisti u grupama mogu obići tu zgradu i provozati se tim istoriskim liftom.

  3. Razumem novinarsku potrebu da članak učini duhovitim i zanimljivim, ali da ne ostane nedorečeno, lift se naziva „Oče naš“ zato što podseća na ispovedaonice u katoličkim crkvama. Red je napisati to i pored toga što je više no očigledno.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.