Čuvanje tradicije, kulture i identiteta 1Foto:  Sa prošlogodišnje " Gergine" Press centar Festivala

Večeras je u negotinskim Domom kulture odjekivala dobro pevana i svirana vlaška muzika, kao što je to uobičajeno drugog i trećeg dana Uskrsa unazad deceniju, koliko traje Festival vlaške muzike „Gergina“.

Minulih godina „Gergina“ potvrđuje da je bogatstvo i nasleđe Vlaha na našim prostorima ogromno i da ga i nadalje treba istraživati i čuvati trajno od zaborava, a ova jedinstvena i prestižna manifestacija koju organizuje Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ sasvim je sigurno, jedan je od načina da se to učini.

– Ovo je festival koji čuva tradiciju, kulturu i identitet Vlaha. Jedinstven je u Srbiji, sa kontinuitetom trajanja od deset punih godina, zahvaljujući, pre svega, entuzijazmu organizatora i vrednih članova Udruženja „Gergina“. Ove godine više od stotinu učesnika predstaviće se publici do 10. aprila, kaže za Danas Jovanka Stanojević iz pres centra festivala.

Na takmičenju mladih nada vlaške muzike učestvovalo je dvadesetak vokalnih i instrumentalnih solista. @iri će odlučiti kome će pripasti priznanje najboljeg vokalnog interpretatora, priznanje najboljeg instrumentaliste i sveukupnog pobednika 10. „Gergine“.

– S obzirom na to da je ovogodišnja muzička manifestacija upravo i posvećena velikoj legendi vlaške pesme, Slobodanu Domaćinoviću, biće prikazan desetominutni film o njemu (1951 -2015) u produkciji TV Istok. Čast da otvori jubilarni Festival vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu ukazana je kompozitoru Dimitriju Golemoviću. Muzičkom programu prethodile su dve izložbe, u Holu Doma kulture „Vlaška nošnja i domaća radinost iz Kobišnice“, dok u velikoj galeriji publika može da pogleda umetnička dela desetak poznatih stvaralaca pod tematskim nazivom „Savremena vlaška umetnost“, rekla nam je pre otvaranja Jovanka Stanojević.

Večeras će nastupiti afirmisani pevači i instrumentalisti iz Srbije, Rumunije i Makedonije u okviru velike revije vlaške muzike Slobodana Domaćinovića. Muzičkoj festivalskoj večeri prethodiće promocija ljubavnih pesama autora Krste Stankovića.

Generalni pokrovitelji Festivala „Gergina“ su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz. Pokrovitelji su Aleksandrović marketi i Alu-fenster uz desetak sponzora, uglavnom, poznatih preduzetnika iz Negotinske Krajine. Suorganizatori festivala su Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Turistička organizacija opštine Negotin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari