Čuveni album na kom nije pisalo „Zabranjeno za pse i Srbe“ slavi svoj 30. rođendan

Ostavite komentar


  1. Gde jedna od poslednjih svirki, kad je snimak iz 1991?
    Poslednja svirka jeste bila u Italiji, ali 1994.

  2. Naslov i pola teksta si posvetio priči koja uopšte nije povezana sa albumom In Utero. Cheap

  3. Jes sami mi izmislili protiv sebe, nas zdrndali, a jadan Novoselic imao svoje probleme i slavlja, vidi kako smo ga omeli. Aman. Sta god da je istina, ovaj tekst je tendenciozan.
    Takodje nista ne moze da promeni.

  4. Izvikan bend! Ispod proseka ,ali tad je nastalo zatisje u roku i njegovim pravcima i oni su bili jedni od noviteta. Nije bilo konkurencije i to su iskoristili.Pojavili su se neki drugi pravci: tehno,rep…Siguran sam da svako ko slusa rok iz ljubavi i treba da ponese na pusto ostrvo 5000 konpozicija,ne bi poneo ni jednu njihovu!

  5. Штета што се овај за текст у оволикој мери бави неким паушалним анализама невезаним за музику.

  6. In Utero je odličan album, ruku na srce mnogo manje komercijalan od prethodnika. Kao drugo Steve Albini je mnogo poznatiji po bendovima Big Black i Shellac. I kao treće, rečenice u ovom tekstu su povremeno toliko haotične da sam ih morao pročitati po više puta da bih ukapirao šta pesnik, tj.hmmm novinar želi da kaže.

  7. Ne znam da li je istina to šta je pisalo na omotu Nirvane, nisam imao original. Iako sam i sam slušao sličnu muziku reči REMEK DELO mnogo utiču na mlađi naraštaj. Mladima je depresija iz Kurtovih reči postala model ponašanja. Sam Grandž je iznedrio nekoliko frontmena samoubica. Nirvana, Soundgarden, Alice in chains, Linkin park su bendovi čiji su se frontmen ubili. Možda bi Danas mogao da se pozabavi i tom temom.

  8. Hmhm…citam komentare i drage komsije su poprilicno podeljene, stoji da naslov bas nema neke veze sa clankom, ali zanimljivo je bilo ovo procitati, cak i kao jedan totalni hejter Nirvane. Ali, zaista treba vise ovakvih tekstova…pa makar i naslov omanuo !

  9. Živeo sam to vreme i znam mnogo o grupi Nirvana. Reći ću vam, osvojiti publiku u to vreme je veoma teško išlo za rukom. To što su oni radili, to je tako moralo da bude, jer je tada bilo baš veliko otimanje za muzički presto, a Nirvana band nisu ni bili svesni šta in se događa. Dalje, bubnjar kasnije je oformio svoj bend F…F… i po meni ni zrno peska nije blizu uspehu Nirvani, a retko dobar bubnjar. Žao mi i dan danas zbog nestanka ovog band-a. Poz….

  10. Opali prijatelju o Fukou i Deridi, samo znaš o Tarantinu i Nirvani da koristiš rascvetali vokabular, sto bi rekli Francuzi. Da li neko ko je pročitao tvoj tekst zna ko su Dzermejn Grir, Kejt Milet, Dzudit Batler ili Griselda Polok? Ko je Naomi Wolf ( ne mešati je sa Naomi Klajn)? Celog života čitam u kulturnim dodacima o Nirvani i Tarantinu, ne bi nikome od vas pala kruna s glave ako bi pročitao neku knjigu iz poststrukturalisticke filozofije. I koliko mi se cini ti upravo spomenu u tekstu Dina Merlina ili onog Harisa koje brkam od rođenja? O Bijelom dugmetu i da se ne govori. Definicija dzibera- rodjeni Beogradjanin sa idolima iz Kasidola, Zitoradje i Trebevica (Vukajlija).

  11. Чак и да је писало то што се прича да је писали, радо слушам Нирвану. Можда бих требала да сушам Малог Книнџу,да докажем да сам веееелика Српкиња… Ипак Нирвана❤️

  12. Koliko ja pamtim, svojevremeno je javljeno da je „Zabranjeno za pse i Srbe“ pisalo na nemačkom izdanju albuma „Nevermind“.

  13. Tužan i ispravan tekst, čiji je cilj bio da se pljucne po Srbima, a ne da se proslavi album Nirvane, sa nekom izmišljenom pričom o natpisu na omotu, za koju ja i celo moje okruženje nikada nismo čuli, a u doba izlaska albuma 1993 bili smo i ostali hard-core fanovi Nirvane i celog tog pokreta iz Sijetla, čak smo i Srbi, zamisli?! Jadno i bedno. Manje piši, a više slušaj muziku, možda ti pomogne da ti život bude sadržajniji.

  14. Taj natpis je laž i deo propagande 90-ih, kao i Đinđićev intervju gde kaže da treba da nas bombarduju još jače. Nigde nema ni tog snimka, da postoji pojavio bi se odavno.

  15. Ljudima ovde sve možeš prodati i u sve će da poveruju. Nikome nije čudno da se za ovih 30 godina nigde nije pojavila slika tog omota? Jesu imali neke stvari napisane ko da ne kupuje album, ali upravo suprotno i upereno protiv bilo kog oblika diskriminacije.

  16. Ne mogu da verujem, da se botovi mešaju i u tekstove o kulturi. Odličan tekst, vratio me je u detinjstvo.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.