Da li je budućnost rok bendova nastupanje bez ijednog originalnog člana postave? 1Foto: EPA/ADRIAN RUIZ DE HIERRO

Nije neobično da bendovi nastave da rade pod istim imenom nakon odlaska ili smrti jednog ili par članova benda, ali u kom trenutku taj bend prestaje da bude ono što je nekada bio – nakon što više nema nijednog originalnog člana ili čak ni tad?

U poslednje vreme, pitanje koliko dugo neki bend može ili treba da se zove po originalnom imenu ukoliko tu više nema originalnih članova je aktualizovano, a jedan od primera je Allman Brothers Band, koji je formalno poslednji put nastupio 2014. godine.

Iako je Greg Alman preminuo tri godine kasnije, menadžer benda imao je ideju da uposli druge muzičare da sviraju pesme ovog benda, ali sa malo drugačijim imenom. Tako je rođen projekat „The Allman Brothers Band Presents Trouble No More“ koji svira pesme benda uz odobrenje onih koji drže prava.

Postoje bendovi koji sviraju sa samo jednim ili dva od osnivača, ali postavlja se pitanje do kada to ima smisla. Džoni van Zant preuzeo je ulogu frontmena benda Lynyrd Skynyrd 10 godina nakon bratovljeve smrti i ovaj bend još uvek nastupa.

Van Zant kaže da je posvećenost fanova koji i dalje žele da čuju pesme benda uživo ogromna i da možda zbog toga vredi nastaviti sa sviranjem. Mnogi se pitaju šta će biti kada se i on povuče, da li će se bend raspustiti ili biti inspirisan gorepomenutim bendom.

Da li je budućnost rok bendova nastupanje bez ijednog originalnog člana postave? 2
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoje i primeri u džez muzici, poput Duke Ellington Orchestra i Glenn Miller Orchestra, orkestara koji sviraju pesme legendarnih muzičara i tako održavaju tradiciju živom. Menadžer grupe Lynyrd Skynyrd misli da svaki bend treba da odluči pojedinačno kada je dosta.

Kada je u pitanju Trouble No More, oni pesme ne izvode identično kao što je to činio Allman Brothers Band, već u malo izmenjenim režimima, kako bi bili privlačni mlađim slušaocima. Pored toga što prenose glas o ovom bendu i nekome ko to nije znao ranije, postoji još jedan razlog za njihovo postojanje.

Što duže neko nastupa pod zvaničnim imenom, veća je potražnja za njihovom muzikom i brendiranom robom i onlajn, jer da toga nema, njihov trademark bi istekao. To je nešto što bendovi inače rade na 10 godina, a što sada rade ove „nove“ njihove varijante.

Jedno od glavnih pitanja je da li će u budućnosti biti više pokušaja da se muzičari okupe pod imenom benda u kome nisu nikad bili i sa kojim nemaju nikakve veze, odnosno da li se gubi poenta produžavanja nečega čemu je vreme možda isteklo.

Izvor: Rolling Stone

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari