Da li je "Porodica Soprano" zaista najbolja serija svih vremena? 1Sopranovi

Časopis „Rolling Stone“ objavio je dopunjenu listu najboljih serija svih vremena. Na prvom mestu je saga o porodici Soprano. Pitali smo naše poznate umetnike koji se bave sedmom umetnošću za mišljenje.

Dimitrije Vojnov, dramaturg, scenarista, filmski kritičar

Sopranosi nisu serija koja treba da se sagledava u pogledu uživanja koje pruža gledaocu ili umetničkog dometa da bi dobila prefiks „naj“. Ona je istorijski gledano svakako najznačajniji korak koji je ostvaren ka ovome što gledamo danas a to je tzv. Peak TV ili „vrhunac televizije“. Ta serija jeste prototip onoga što je kasnije izraslo u ostvarenja sa vlastitim izrazom koja prevazilaze žanrovska ograničenja i ustaljeni pripovedački žargon televizije.

Nedim Nezirović, glumac

Serija je fenonmenalna. Vrhunsko dramaturško dostignuće. Onako kako bi stvari trebala da izgledaju u umetničkom smislu. Oni su jedna generacijska serija. Otvorila je novi put i uvid u svet kriminala, a uloga Džejmsa Gandolfinija je jedna od najvećih televizijskih uloga svih vremena. Apsolutno zasluženo na prvom mestu.

Boban Jevtić, kreativni direktor Firefly produkcije

Možda nije najbolja, ali svakako je najuticajnija. Uvela je potpuno nov odnos prema serijskom narativu, donela je do tada neviđeni epski zamah, likove koji su dobili neobičnu dubinu i kompleksnost, a poigravanje s formom i očekivanjima gledaoca oslobodili su jednom za svagda scenariste u kreativnom procesu i uveli nas u zlatno doba televizije.

Aleksandar Dimitrijević, glumac

To je prva serija koja je na ozbiljan i drugačiji način tretirala takvu priču. Kao što kad pričamo o Hičkoku koji je uneo nove stvari u filmsku industriji, tako su Sopranosi doneli to da se kriminal posmatra kroz psihologiju mafijaša. Možda su neki filmovi poput “Kuma” to pre radili, ali pošto je ovo serija, pratilo se duži vremenski period samim tim i kompleksnije. Ozbiljnije se ulazilo u priču o kriminalcima koji nisu hladni likovi, već su od krvi i mesa, i oni imaju anksioznosti, napade panike, borbe sa samim sobom. Ta serija je otključala pogled na ovu temu.

Slobodan Boban Skerlić, scenarista i režiser

Izvandrena serija. Da ll i zaslužuje prvo mesto, to je stvar lične preferencije. Ja imam neku drugu listu, vi imate neku drugu. Činjenica je da je serija vrhunska, da li je na 5. ili 11. mestu, nije mnogo bitno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari