Da li se sve zna 1Foto: EPA/ SEBASTIJAN NOGIER

U Francuskoj se ovih dana, kao uostalom i poslednjih nedelja, štrajkuje, demonstrira i buni protiv liberalne politike i najavljenih reformi mladog i pretencioznog francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je upravo proslavio godinu dana na prestolu.

No, ne bi se baš moglo reći da je slavio, budući da ga čak 78 odsto Francuza doživljava kao predsednika bogatih. Zapravo ne bogatih, već veoma bogatih!!! Bes i bunt kako sindikata i radnika, tako i penzionera, funkcionera i studenata, proizilazi iz činjenice što ga oni vide kao neku vrstu francuske Margaret Tačer, jer je spreman da uništi njihova mučno stečena, a dragocena socijalna prava i zaštitu. U toj atmosferi i situaciji, filmski festival u Kanu, na koga su inače Francuzi izuzetno ponosni, deluje totalno apstraktno. Takoreći nadrealno.

Ali, i pored svega toga, crveni tepih je prostrt, kamere su zablještale, zvezde su stigle i fešta je svečano otvorena uz veliku pompu. I pripala je ženama iz sveta filma i filmske industrije, budući da se njih oko 100-tinak popelo svečanim stepenicama. Između ostalog, to je bio odgovor festivala na kritike koje su mu upućene, da je nedovoljno podržao pokret Me Too izazvan uraganom Vajnstajn. Iako je, treba reći, svaki učesnik festivala dobio po jedan flajer sa napomenom – „Očekuje se korektno ponašanje“, a uvedena je i telefonska linija sa brojem na koji se mogu prijaviti svi slučajevi seksualnog zlostavljanja ili agresivnog ponašanja, sa jasno navedenim kaznama koje slede, od zatvorskih do novčanih.

No, iako je Kroazeta to veče bila u znaku žena, svečano otvaranje je ipak obeležio film „Sve se zna“ iranskog reditelja Asgara Farhadija, sa Penelopom Kruz i Ksavijerom Bardemom u glavnim ulogama.

Farhadi se 2011. proslavio svojim filmom „Razvod“, za koji je prvo osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, zatim Zlatni globus, potom Cezara i, na kraju, i Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Nakon toga Farhadi je dva puta bio u Kanu – 2013. sa filmom „Prošlost“ i 2016. sa „Trgovcem“. Tokom prošle decenije Farhadi je postao jedan od najuticajnijih i najcenjenijih iranskih i međunarodno priznatih reditelja, kako zbog svojih sadržajnih, napetih i pažljivo urađenih scenarija, tako i zbog virtuoznosti u režiji svojih realističnih i moćnih priča.

„Sve se zna“ je verovatno najambiciozniji Farhadijev film do sada. On je autor scenarija i ovo je njegov prvi film na španskom jeziku. Priča prati put mlade žene Laure, koja sa svojom porodicom putuje iz Buenos Ajresa u svoje rodno mesto – malo seoce u Španiji, kako bi prisustvovala venčanju svoje sestre. No, u idiličnom vinogradarskom pejzažu dolazi do drame. Naime, jedan sasvim neočekivan događaj će značajno uticati na njen boravak i na život glavnih karaktera, oživljavajući davno zaboravljenu prošlost. Farhadijev film nije samo uzbudljiv psihološki triler, sa mnogobrojnim zapletima u čijem je središtu otmica, već i zapanjujući porodični portret, sa briljantnom Penelopom Kruz, Ksavijerom Bardemom i Rikardom Darenom. Film kombinuje sumnju i emocije, kroz veoma napet narativ, a porodični odnosi, moralne norme i stege kojima su izloženi glavni akteri priče, čine suštinu zapleta. I ovoga puta Farhadi nas je uverio da je veliki umetnik u pričanju priča. NJegov moćan, inteligentan i napet film, koji se kreće od pretnje, neizlečenih unutrašnjih rana i misterije, snažna je drama, koja će se sigurno gledati sa velikim interesovanjem i pažnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari