Dalibor Matanić, Jana Stojanovska i Srđan Dragojević: Ovde se stvaraju uzbudljivi filmovi 1Foto Foto: Fadil Šarki/promo

Petog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), na konferenciji za novinare govorili su članovi žirija glavnog takmičarskog programa – makedonska glumica Jana Stojanovska i reditelji Srđan Dragojević i Dalibor Matanić.

Prema rečima Matanića, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora, biti u žiriju jedinog festivala posvećenog filmskoj režiji, za njega je neka vrsta blagoslova.

– Ne stižem da gledam filmove iz regije. Menja se vreme, menjaju se generacije, počeo se dizati nivo kvaliteta. Svi filmovi koje smo ove godine gledali na LIFFE su dobri. U današnjem ubrzanom vremenu blagoslov je da se priča o filmovima, režiji i glumcima, i da se susreću ljudi iz regije koji nešto znaju o tome – istakao je Matanić.

Svoj utisak o glavnoj takmičarskoj selekciji iznela je i Jana Stojanovska:

– Mislim da je pred žirijem jako šarolik program, imamo različite žanrove i teme, od veselih komedija do teških trilera. Ali, i ima i dosta lepih poruka i izazovnih tema, o kojima može da se priča i debatuje – smatra Stojanovska.

Jedan od najvažnijih predstavnika naše kinematografije, reditelj Srđan Dragojević, koji će večeras, poslednjeg festivalskog dana biti i gost programa „U krupnom planu“, pohvalio je ovogodišnju selekciju LIFFE-a:

– Izuzetan rad selektora Ognjena Sviličića, njegov izbor je zaista dobar. Slovenačka kinematografija je krenula u jednom novom, drugačijem smeru, hrvatski film ima dva nova glasa, nove autore, i to je za jednu kinematografiju velika stvar. Srpski filmovi su takođe jako interesantni i veoma različiti. To pokazuje kvalitet srpskog filma da ima sve – i filmove za publiku i arthouse festivalski film, koji ravnopravno opstaju na našoj filmskoj sceni. Neće nam biti lako da donesemo odluku – istakao je Dragojević.

Večeras u 19 časova, poslednjeg festivalskog dana, leskovačka publika će imati priliku da vidi ostvarenje „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, koje je prikazivano na svetskim festivalima.

Posle projekcije sledi ceremonija svečanog zatvaranja festivala, proglašenje pobednika 15. LIFFE i dodela nagrada.

Po završetku ceremonije, večeras će premijerno biti prikazano dokumentarno ostvarenje „Film davne budućnosti“, koje je povodom 15. LIFFE snimio reditelj Darko Bajić, umetnički direktor ovog festivala.

Ovaj dokumentarni serijal ima pet nastavaka, i u njemu legendarni srpski reditelji Đorđe Kadijević, Zdravko Šotra, Bora Drašković i Miloš Miša Radivojević govore o svojim višedecenijskim iskustvima snimanja filmova.

U okviru selekcije „Divlji film“, u Dvorani LKC-a večeras je na programu film “On the count of three “ Džeroda Karmajkla.

U pratećem programu festivala, danas će u 12 časova, u Digitalnom kulturnom centru biće održana radionica hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića „Herojevo putovanje – od Otilije do Froda“.

Na LIFFE online platformi, poslednjeg festivalskog dana publika će moći da prati konferenciju za novinare i festivalski podcast.

Foto: Fadil Šarki, dozvoljeno objavljivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari