Dani barokne muzike u Novom Sadu od 22. septembra do 3. oktobra 1Plakat "Dani barokne muzike"

Festival “Dani barokne muzike”, u organizaciji Vojvođanskog udruženja za ranu muziku, počinju u sredu, 22. septembra i trajaće sve do 3. oktobra.

Sve aktivnosti festivala će se održavati u rimokatoličkoj crkvi svete Elizabete, Ulica Ćirila i Metodija 11, Novi Sad. Svi koncerti počinju od 20 sati.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupa „New Trinity Baroque“, najplodonosniji srpsko-američki ansambl za ranu muziku koji će izvesti program sa delima Vivaldija, Samartinija, Mufata i Telemana. Nastupaju u sastavu: Meila Tomé, blok flauta; Dušica Blaženović i Ivana Zavišić, barokne violine; Ana Torbica i Gradimir Orbanović, barokna viola; Srđan Stanić, viola da gamba i barokno violončelo; Vojislav Despotović, barokni kontrabas; Darko Karajić, archilauta i chitarrone; Predrag Gosta, čembal.

Dani barokne muzike u Novom Sadu od 22. septembra do 3. oktobra 2
Na fotografiji: “New Trinity Baroque“ nastupa na otvaranju Festivala

Drugi koncert, u petak, 24. septembra, posvećen je muzici 18. veka Portugala i Španije, a nastupiće “Iberian Ensemble” iz Porto-a u sastavu: Alexandre Andrade, traverso flauta; Rui Soares, čembalo; Srđan Stanić, barokno violoncello. Barokni flautista i umetnički direktor ovog ansambla Alexandre Andrade, održaće uvodno predavanje pola sata pre početka koncerta.

Po prvi put će na festivalu nastupiti ansambl “Musica Historica” iz Budimpešte, u subotu, 25. septembra. Pripremili su koncert mađarskih pesama i intrumentalne muzike sa plemićkih dvorova 17. veka. Ovu grupu, osnovanu 1988. godine, vodi Rumen István Csörsz. Melodije pesama i instrumentalnih komada potiču iz rukopisnih zbirki Mađarske 17. veka, a delimično iz poljskih i turskih kolekcija. Ansambl kroz svoja izvođenja želi da predstavi specifičnu modu srednjoevropske muzičke fuzije, u kojoj su se kasna renesansa, barok i orijentalni stil međusobno dopunjavali i zaokruživali.

U subotu, 2. oktobra, nastupiće novosadski barokni ansambl “Musica Antiqua Neoplantensis”, koji je program koncerta posvetio muzici iz vremena Johanesa Vermera, holandskog slikara iz druge polovine 17. veka. Publika će biti u prilici da čuje kompozicije Van Ajka, Džona Plejforda i Džona Doula.
Festival će se završiti koncertom ansambla “Beogradski barok” u nedelju, 3. oktobra, sa programom „Muzika u nemačkim zemljama pre Johana Sebastiana Baha”. Nastupiće: Katarina Popović i Katarina Aleksić, barokne violine; Rastko Popović, barokna viola; Srđan Stanić, viola da gamba; Jovana Topalov, čembalo.

Ulaznice za koncerte se mogu kupiti na prodajnim mestima i veb-sajtu Gigstiksa ili u crkvi svete Elizabete pred početak koncerata. Za đake i studente predviđen je popust od 50 odsto. Ulaz za decu do 12 godina je besplatan.

U organizaciji Udruženja je do sada više puta organizovan festival „Dani barokne muzike“ u Novom Sadu, kao i veliki broj koncerata afirmisanih domaćih i stranih izvođača. Izvođenjem rane muzike na istorijskim instrumentima i na istorijski informisan način ovaj Festival doprinosi i razvoju savremenih formi muzičkog stvaralaštva.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska uprava za kulturu Novog Sada, Ambasada i Ministarstvo kulture Portugalije i Institut „Camões“; a partneri: Festival rane muzike i Studio za ranu muziku iz Beograda, Makris fondacija i Kreativno edukativni centar za decu i odrasle „Muzički atelje“ iz Novog Sada.

Vojvođansko udruženje za ranu muziku je osnovano u oktobru 2011. godine sa ciljem promovisanja i širenja interesovanja za muziku nastalu pre 20. veka, kroz podsticaj izučavanja i izvođenja muzike na autentičnim instrumentima, vodeći se izvornim principima i istorijskom interpretacijom.

Besplatan koncert Novosadske barokne akademije

U okviru festivala „Dani barokne muzike“ održavaće se i Novosadska barokna akademija od 28. septembra do 1. oktobra. Maestro Predrag Gosta podučavaće odabranu grupu studenata u sviranju na istorijskim intrumentima. Zainteresovani studenti moći će da se oprobaju na baroknim violinama i drugim gudačkim instrumentima, kao i na traverso flautama. Pod nazivom „Istorijski informisana izvođačka praksa rane muzike“, ideja akademije je da omogući studentima da se bolje upoznaju sa autentičnim instrumentima iz perioda baroka. Akademija će trajati četiri dana, a radionica će biti završena koncertom učesnika u petak, 1. oktobra. Ulaz na ovaj koncert je besplatan. Počinje, takođe, u 20 sati, u rimokatoličkoj crkvi svete Elizabete, na Telepu u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari