Dani igre u Kinoteci 1Foto: Danas Online

Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile organizuju od 24. do 28. januara petu reviju filmova pod nazivom Dani igre, posvećenu dokumentarnim i igranim filmovima koji se bave baletom i igrom. 

Manifestaciju će otvoriti „Priča jedne balerine“, dokumentarni film o Misti Kopland, koja je ušla u istoriju baleta kao prva Afroamerikanka imenovana za primabalerinu čuvenog njujorškog Američkog baletskog teatra. Na programu su i film „Buntovnici na prstima“, koji nastoji da otkrije tajnu uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla, zatim „Maov poslednji igrač“ o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za umetničku igru u Pekingu,  „Dzi Croquettes“ o čuvenoj brazilskoj trupi koja je obeležila vreme revolucije i vojne diktature u ovoj zemlji, kao i „Polina“ o mladoj balerini koja se tokom detinjstva priprema za najsloženiji klasičan repertoar, da bi kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, otkrila savremenu igru i otišla u Francusku.

Filmom „Jednom me je pitala Pina“ rediteljka Šantal Akerman otkriva detalje sa velike turneje Teatra igre iz Vupertala, kroz umetnost i svakodnevni život slavne Pine Bauš, dok film „Igračica“ otkriva zanimljiv život Loi Fuler, koja je početkom 20. veka postala senzacija u svetu umetnosti, umetničke igre, ali i nauke.

Sve projekcije su u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Beogradski festival igre biće održan od 15. marta do 4. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari