Dani novosadskih izdavača i autorskih izdanja 1Foto: Stanislav Milojković

U oktobru, Mesecu knjige, u Novom Sadu će biti održani Dani novosadskih izdavača i autorskih izdanja u prostoru Sokolskog doma gde je održan i Prvi posleratni Sajam knjiga 1947. godine čime se Novi Sad ponosi jer je to bilo čitavu deceniju pre beogradskog Sajma knjiga i 15 godina pre zagrebačkog.

Od petka, 14. oktobra, na ovoj trodnevnoj manifestaciji, brojni izdavači će besplatno moći da izlažu i prodaju svoja izdanja što im je omogućio organizator manifestacije “Mala Velika knjiga”. Ulaz je besplatan i za posetioce, a kuriozitet je što će i prof. dr Mihajlo Pantić, književnik, ovoga puta kuvati po receptima koje je iz književnosti sakupljao Vojislav Despotov.

Treću godinu za redom knjižara Mala Velika knjiga organizuje Dane novosadskih izdavača i autorskih izdanja u Novom Sadu. U gradu koji je aktuelna Evropska prestonica kulture, po rečima organizatora, postoji više od 80 izdavačkih kuća, računajući i brojne državne institucije poput galerija, muzeja i kulturnih centara koji objavljuju publikacije, ali i onih koji objavljuju manji broj autorskih izdanja.

Manifestacija će biti održani 14, 15. i 16. oktobra u prostoru Sokolskog doma koji je sagrađen 1936. godine po projektu jednog od najpoznatijih novosadskih arhitekata Đorđa Tabakovića.
“Naši Dani novosadskih izdavača ni u kom slučaju nisu konkurencija beogradskom Sajmu knjiga, nego smo više hteli da izdavači imaju priliku da se predstave čitalačkoj publici sa novim izdanjima u Novom Sadu, u danima pred veliki Međunarodni sajam knjiga u Beogradu”, rekao je za Danas Radmilo Mulić, koordinator ovog projekta i dodao da “knjizi treba čovek i susret sa drugim ljudima”.

“Svi smo se zaželeli toga, da se susrećemo i pričamo o knjigama, nakon dve godine pauze zbog korone. Mi organizujemo ovaj mali sajam na otvorenom, na terenima Sokolskog doma. Na primer, u Lisabonu se već više od 50 godina sajmovi knjiga održavaju u gradskom parku”, ističe Mulić.

Organizatori su izlagačima obezbedili besplatan izlagački prostor, kao i obezbeđenje za knjige tokom noći. Sajam će sva tri dana biti otvoren od 10 do 22 sata, a već je poznat i prateći program manifestacije, tj. koja će izdanja biti posebno predstavljena javnosti na bini.

Iako je manifestacija otvorena za posetioce već od 10 časova, svečano otvaranje je zakazano u petak, 14. oktobra u 17 časova kada će Vera Novaković, upravnica najstarije čitaonice u Srbiji iz Iriga, otvoriti Dane novosadskih izdavača, a nakon toga će nastupiti učenici Muzičke škole “Isidor Bajić”.

Dani novosadskih izdavača i autorskih izdanja 2

U subotu će u 11 sati biti otvorena izložba Nele Tatalović “Omaž Vojislavu Despotovu” (1950-2000) a od 15 sati biće predstavljena i njegova knjiga Književni kuvar ili jestiva književnost u izdanju zrenjaninske Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”, a najavljeno je da će kuvati Mihajlo Pantić i Branko Andrić, mlađi.

Javno čitanje još neobjavljenog romana čuvenog novosadskog pisca Branka Andrića Anderle Lanjski snegovi u španskim selima zakazano je za 16 sati, a u 17 će biti dodeljena povelja prof. dr Draganu Proleu za šest tematskih zbornika koje je objavio u izdanju novosadske “Adrese”: Pohlepa, Gnev, Lenjost, Zavist, Proždrljivost i Razvrat.

U nedelju su organizatori najavili Porodični dan na manifestaciji: u 10.30 će početi kviz znanja Agencije NTC za decu novosadskih škola.

Najnovija knjiga Milice Novković Izvorna škola biće predstavljena u 16 sati, a pola sata kasnije će biti promovisana edicija Knjigaonica za roditelje Službenog glasnika.
Pozorišna predstava učenika osnovne škole iz Surdulice “Pobuna u biblioteci”, po tekstu Peđe Trajkovića, biće izvedena od 17.30.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari