Danilo Bećković nakon što je RTS obustavio rad na seriji ”Pupin”: Ovakve stvari je nepristojno prećutati 1Danilo Bećković, foto: Antonio Ahel/ATAImages

Danilo Bećković, reditelj, poslao je saopštenje povodom odluke RTS-a, da obustavi snimanje serije Pupin, za koju su već bile odabrane lokacije za snimanje, i završena je podela uloga američkim i srpskim glumcima. Saopštenje prenosimo u celosti.

„Seriju “Pupin” počeo sam da razvijam pre pet godina, a odobrena je od strane RTS pre godinu dana i od tada sam sve svoje druge poslove i obaveze podredio tom projektu. Ne smatram da je snimanje serije o Pupinu moje neotuđivo pravo, niti isključujem da na tu temu može biti boljih projekata. Međutim, radi se o scenariju koji je dobio najbolje ocene od dramaturga RTS, koji je i sa kreativne i sa produkcione strane odobren i od strane direktora i od strane Upravnog odbora. Dakle, projekat je prošao svaki filter koji RTS ima, pa je delovalo i da RTS zapravo ima ideju zbog čega im je ovakva serija potrebna i šta će sa njom da rade.

Početkom aprila ove godine započeli smo pripreme, u junu su te pripreme u kreativnom smislu bile završene, odabrane su skoro sve lokacije, napravljena podela od srpskih, američkih i evropskih glumaca, počela je izgradnja scenografije i šivenje kostima za glavne junake, obezbeđeni fundusi kostima iz Španije, spremali smo se za početak glumačkih proba, i zakazali početak snimanja za 25. jul.

Da RTS obustavlja snimanje serije saznajemo iz medija 22. juna, a autorskoj i produkcionoj ekipi se niko iz RTS do sada nije obratio povodom toga, niti ponudio bilo kakvo objašnjenje.

Sa druge strane, objašnjenje koje navode mediji deluje sasvim besmisleno, jer RTS valjda nije odlučio da radi seriju o Pupinu bi Atena produkcija imala šta da radi, nego da bi njihova publika imala šta da gleda. Ako je ono što piše u medijima zaista razlog da se ukine Pupin, bilo bi logično da se ukine i Šarenica.

Ili je možda serija o Pupinu ipak bila glavni cilj, a ne kolateralna šteta afere na RTS? Uostalom, to je jedini program koji je do sada obustavljen na nacionalnoj televiziji, nakon svih afera i intriga koje smo mesecima imali prilike da pratimo u medijima. Već se u esnafu prepričavaju razne teorije o tome zašto je Pupin otkazan: zbog toga što neko moćniji ima drugi projekat o Pupinu, zbog toga što RTS zapravo nema novca da finansira produkciju, zbog toga što novac mora da bude preusmeren na neki drugi projekat, da je u pitanju posledica ličnih obračuna unutar Javnog servisa…

To su stvari koje mogu poslužiti samo kao povod. Pravi razlog zbog kog je Pupin otkazan je – zato što im se može.

Kako je moguće da serija o jednom od naših najvećih naučnika i najvažnijih nacionalnih radnika može, ali i ne mora da se prikaže? Kako je moguće da nešto za šta su prvobitno namenili 2.5 miliona evra novca poreskih obveznika može, ali i ne mora da postoji?

Kako je moguće da niko iz RTS nakon što su medijski napadi počeli nije pozvao nikoga iz autorske ili produkcione ekipe kako bi videli postoji li način da se sačuva nešto za šta su pre godinu dana bili spremni da plate milione evra?

Naprotiv, RTS ne čini bukvalno ništa da pokuša da zaštiti projekat, već prvi medijski napis koristi kao izgovor da se brže-bolje otarasi Pupina. Otprilike kao da zapalite svoj automobil da vam ga neko ne bi ukrao.

Besprizorna je neodgovornost sa kojom se postupa prema desetinama ljudi koji već godinu dana planiraju, a već tri meseca, neplaćeni ili poluplaćeni, rade na pripremama ovog projekta, troše svoje vreme, svoj lični novac, svoju snagu i svoju kreativnost. Besprizorna je neodgovornost prema ljudima koji mesecima odbijaju druge poslove, od kojih žive i izdržavaju svoje porodice, verujući da odluka i ugovor sa RTS nešto znače. Besprizorna je, na kraju krajeva, neodgovornost prema nacionalnom javnom servisu, njegovom radu i njegovom ugledu.

Ne pišem ovo kako bih zainteresovao javno mnjenje, niti mislim da ovo pismo može bilo šta promeniti što se tiče odluke RTS, već isključivo zato što mislim da je ovakve stvari nepristojno prećutati.

Kao autor, nemam nikakav mehanizam da sačuvam i zaštitim sve što smo uložili u seriju o Mihajlu Pupinu, ali ne mogu da dozvolim da ljude koji su sa mnom radili na ovom projektu neko pravi budalama. Uostalom, uloženi trud i izgubljeno vreme se možda mogu izračunati i možda će na kraju materijalna šteta na neki način biti nadoknađena, ali to što je RTS na ovakav način ponizio i omalovažio ljude koji su verovali da stvaraju nešto vredno, ne može se iskupiti novcem.“

Danilo Bećković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari