Danilu Petroviću iz Negotina treću godinu zaredom nagrada na Vrmdža festu 2022. 1Foto: Privatna arhiva

Specijalno priznanje za očuvanje prirodnih lepota Srbije na ovogodišnjem Vrmdža festu otišlo je u ruke Danila Petrovića, penzionisanog srednjoškolskog profesora biologije iz Negotina, ekologa koji svoju ljubav prema prirodi ume da pretoči u dokumentarni film. Žiri Vrmdža festa je to prepoznao i nagradio Petrovićev film “Negotinske pivnice” u produkciji Ekološkog udruženja “Badem” Negotin.

Ovaj dokumentarni film nastao je uz finansijsku podršku Opštine Negotin i Fondacije Eliksir.

-Treći put zaredom dobijam nagrade i priznanja na “Vrmdža festu” što me čini veoma ponosnim i motiviše da i dalje dokumentarnim i ekološkim filmovima, kao i drugim aktivnostima koje realizuje Ekološko društvo “Badem” prikazujem prirodne lepote i ukazujem na značaj očuvanja prirodne baštine – kazao nam je magistar biologije i gimnazijski profesor u penziji čija je životna filozofija da ekologija nije profitabilna, ali se u njenim rezultatima uživa.

Zadatak koji je sebi poodavno postavio – zaštita životne sredine i promocija zaštićenih područja u opštini koja, kako kaže Petrović, predstavljaju veliki potencijal za razvoj turizma, ostvaruje i snimanjem ekoloških i dokumentarnih filmova.

Inspiracije mu ne nedostaje, s obzirom na prirodnu i kulturnu baštinu Negotinske krajine.

-Negotinske pivnice su spoj prirode i graditeljstva, funkcionalna i estetka celina. U pivnicama je zbog načina gradnje i materijala koji je korišćen, posebna mikro klima, stalna temperatura koja pogoduje proizvodnji i čuvanju vina. Ovi gradovi vina, koji su retkost, sami po sebi bili su dovoljni inspirativni za film, a time i predstavljanje široj javnosti. Priznanje koje sam dobio i ove godine, potvrđuje da u dokumentarnom filmu ipak radim nešto kako treba – rekao je Danilo Petrović za Danas.

Inače, na “Vrmdža fest 2022.” pristiglo je 70 filmova i selektor festivala Velimir Stojanović odabrao je 29 za žiriranje.

Žiri ovog festivala: Dejan Dabić, predsednik, Jelena Stojanović i Slaviša Krstić, članovi, dodelili su 21. priznanje.

Inače, žiri “Vrmdža festa” je pored ostalih Priznanjem za doprinos u podizanju svesti o ekologiji nagradio Jelenu Đukić Pejić za video prilog „ Majdanpek u strahu za svoju Staricu” u produkciji “Medijskog istraživačkog centra Niš” Niš.

Nagrađeni video prilog “Majdanpek u strahu za svoju Staricu” govori o meštanima Majdanpeka koji kampuju i protestuju na vrhu planine Starica pokušajavajući da na taj način zaustave neregularne radove u rudniku bakra i spase okolinu i svoj grad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari