"Dara iz Jasenovca" - duboko uznemirenje i vrhunska zaštita 1Foto: Aleksandarl Letic

Srpski kandidat za Oskara „Dara iz Jasenovca“ nakon Gračanice prikazan je juče u Beogradu na zatvorenoj novinarskoj projekciji u Kombank dvorani.

Većina predstavnika medija je štreberski došla ranije na ovo dugo najavljivano ostvarenje i državni projekat, a moguće i zbog striktne bezbednosne procedure koja je detaljno predočena u pozivu novinarima.

Pored lične karte koja se morala dati na uvid i ostavljanja mobilnog telefona ispred sale, najavljeni su i razvodnici sa night vision naočarima čiji je zadatak bio da svetlom lampe upozore ukoliko neko pokuša da, kako je navedeno, „drugim telefonom“ snimi film.

Oni, međutim, nisu viđeni u sali, a pre projekcije filma stajalo je upozorenje da je projekcija obezbeđena video-nadzorom i night vision zaštitom.

Posle dezinfekcije ruku i flašice vode koja je svakom novinaru/ki predata na ulazu, film je mogao da se pogleda.

„Možda posle dobijem bolju verziju telefona“, našalio se jedan od novinara kad je ostavio na čuvanje svoj mobilni. Drugi je rekao da je svoj telefon ostavio u redakciji, treći je predočio da njegov „mobilni ne sme da se gasi“.

"Dara iz Jasenovca" - duboko uznemirenje i vrhunska zaštita 2

U svakom slučaju, očekivana i blaga nelagoda zbog privremenog rastajanja od mobilnog telefona, izglađena je objašnjenjem pre projekcije.

Novinarima su organizatori poželeli dobrodošlicu i poručili da su bezbednosne mere deo ugovorne obaveze prema distributeru.

– Poštovane kolege i saradnici, dobro došli na zatvorenu projekciju dugometražnog igranog filma „Dara iz Jasenovca“ reditelja i producenta Predraga Gage Antonijevića, producenta Makse Ćatovića i scenaristkinje Nataše  Drakulić, o stvarnim i tragičnim događajima u jednom od najstrašnijih koncentracionih logora Evrope, koji su ostavili duboke ožiljke u našem narodu i na ovim prostorima. Istovremeno, kako je ovo prvo prikazivanje filma u javnosti nakon zvaničnog potpisivanja ugovora američkog 101 Studija, po američkim  pravima za film, čime je ujedno najavljen početak distribucije filma u Americi za 5. februar naredne godine, prikazivanje filma u skladu sa tim i sa ugovornom obavezom producenta je upravo organizovano pod vrhunskim nadzorom te je i zabranjeno korišćenje mobilnih telefona i fotoaparata tokom projekcije, s čime ste već upoznati – rečeno je novinarima.

Nakon dva sata i deset minuta, koliko traje film, većina novinara nije bila raspoložena da ga komentariše. Jedan od kolega je rekao da jedino što može da izjavi je da ga je upravo viđeno „duboko uznemirilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari