Deca radosti za rođendan 1

Atelje 212 proslaviće svoj 60 rođendan 12. novembra premijerom komada „Deca radosti“ na Velikoj sceni a u sedmu deceniju zakoračiće u značajno obnovljenom prostoru, s mnogo više novih naslova i sezonom Komedija uprkos svemu.

Tim povodom, Branimir Brstina, upravnik Ateljea, poveo je novinare u obilazak zgrade i pokazao im obnovljenu malu i veliku scenu, kupolu u donjem foajeu, toalete. Gledalište na obe scene je dobilo nova sedišta koja su bila stara 30 godina, podovi su ishoblovani, adaptirane su garderobe za glumce, promenjene elektro instalacije, unapređena je rasveta a za sve ove radove Skupština grada izdvojila je 13 miliona dinara, istaknuto je danas.

Brstina je takođe napravio evualuaciju rada za prošlu i pretprošlu sezonu koju su obeležile brojne odigrane predstave, premijere, gostovanja, nagrade i velika poseta publike. Tokom 2014/2015 Atelje 212 je odigrao čak 406 predstava imao je šest premijera, 90.000 gledalaca, predstava „Kazimir i Karolina“ proglašena je najboljom na 60. Sterijinom pozorju.

Na ovoj manifestaciji je tada ovaj teatar osvojio sedam Sterijinih nagrada, a za njegovo 61. izdanje četiri dok je komad „Pijani“ osvojio titulu najbolje predstave. Brstina je naglasio da se u protekle dve sezone Atelje podmladio novim ljudima, rediteljima i glumcima, ali da se, iako je vreme otvaranja šampanjca, treba podsetiti i bolnih trenutaka kada su nas napustili velikani poput Đuze Stoiljkovića, Dragana Nikolića, Mire Stupice, Marinka Madžgalja, Đorđa Jelisića i Milorada Mandića Mande. Brstina je još dodao da su prošlu sezonu otpočeli u Zagrebu u Kazalištu Kermpuh, a i ovo pozorište je otpočelo svoju sezonu s gostovanjem dve predstave Ateljea 212.

Naredni, slavljenički period Ateljea obeležiće veliki broj premijera, najavila je dramaturškinja Jelena Mijović. Osim priprema za praizvedbu komada „Deca radosti“ Milene Marković u režiji Snežane Trišić, u toku su probe predstave „Ničiji anđeo“ čija je premijera zakazana za 5. novembar. Početkom sledeće godine na Maloj sceni publiku očekuju premijere predstave „Magično popodne“ u režiji Ane Grigorović i „Detroit“ u režiji Olega Novkovića, a na velikoj do kraja godine trebalo bi da počnu probe komada „Kako je dobro videti te opet“ Olge Dimitrijević, čiji je dramski tekst proglašen najboljim na konkursu Sterijinog pozorja za 2014. godinu.

„Namera nam je da zatim uđemo u sezonu u kojoj ćemo igrati komedije. Još uvek smo u pregovorima ali ono što planiramo je da režira Alisa Stojanović, Mia Knežević, a jedan tekst je poručen od Milene Marković. Tu je i komad Aleksandra Radivojevića, a razgovaramo i sa Markom Manojlovićem i još nekim rediteljima koji bi trebalo da upotpune sezonu Komedija uprkos svemu“, kazala je Jelena Mijović .

Povodom rođendana kuće glumac Nebojša Ilić rekao je: „Drago mi je da sam deo nečega što je bilo i što će biti“. A Gordan Kičić je istakao da se Atelje u vremenu koje ne obiluje velikom pozorišnom ponudom bori iz sve snage da ima što više novih produkcija.

„Nadam da će ova i sledeća sezona biti spektakularne. Obeležavanje 60 godina postojanja ovog pozorišta nije malo i veoma sam zadovoljan što sam deo toga jer i ja obeležavam 20 godina rada u ovoj kući“, zaključio je Kičić.

Značajna novina u Ateljeu 212 jeste i uvođenje onlajn kupovine karata, istaknuto je u ovom pozorištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari