„Decembar na ŠIFF-u”: Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala 1Foto: Promo

Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) pod sloganom „Decembar na ŠIFF-u” održava se u Kragujevcu od 8. do 11. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru.

Glavni takmičarski program obuhvatiće najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Nakon prikazivanja filmova publika može da razgovara sa rediteljima, glumcima, ljudima koji su učestvovali u nastanku filma.

„Decembar na ŠIFF-u”: Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala 2
Foto: Promo

Gosti 7. ŠIFF-a su reditelji Darko Sinko iz Slovenije (Inventar), Ognjen Janković (Zlatni dečko), Nikola Spasić (Kristina) i Nenad Pavlović (Trag divljači), dobitnici AFIFS nagrada – Nacionalne nagrade za najbolje montirani film Dejan Urošević („Leto kad sam naučila da letim”) i Nagrade za životno delo Ljiljana Lana Vukobratović (montirala je neke od kultnih ostvarenja poput „Ko to tamo peva”, „Maratonci trče počasni krug”, „Davitelj protiv davitelja”… ), kao i producenti, glumci filmova „Poslije zime”, „Balaur” i „Da li ste videli ovu ženu”.

Festival, sutra, u četvrtak, 8. decembra zvanično otvara filma „Stric” nastao u hrvatsko/srpskoj produkciji, a kragujevačka publika moći će da pogleda još 10 dugometražnih i četiri kratka fima iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Nemačke i Rumunije.

Prateći program obuhvatiće master class montaže, izložbu „Tragovi jednog vremena” – Filmski plakat 1970-1979. i radionicu crtanja filmskih plakata za najmlađe.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine organizatori smotre su uspeli da obezbede novčanu nagradu za pobednika 7. ŠIFF-a od 60.000 dinara.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart”, a ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, Big Fashion.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari