„Sveta Petka - krst u pustinji” Hadži Aleksandra Đurovića najbolji film na 8. kragujevačkom ŠIFFu 1Foto: Nenad Borisavljević

 

Kragujevačka publika izglasala je sinoć na zatvaranju 8. Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala pobednika – debitantsko dugometražno ostvarenje Hadži Aleksandra Đurovića film „Sveta Petka – krst u pustinji”.

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i, nakon hodočašća u Jerusalim, odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put, od obične devojke do jedne od najvoljenijih i najpoštovanijih svetiteljki hrišćanstva i pravoslavlja.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme ovog filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Nagradu publike grada Kragujevca – „Hrastov list” i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđenu sredstvima kompanije „Prizma” iz Kragujevca, poneo je reditelj filma Hadži Aleksandar Đurović.

Nagrada u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma – „Nacionalna klasa” dodeljena je reditelju Vladimiru Mančiću za film „Čovek iz Tehogasa”.

Na filmskom festivalu u Kragujevcu se već treću godinu dodeljuju AFIFs nagrade za montažu a ovogodišnji pobednici su: Branislav Bane Milošević, nagrada za životno delo; Milena Predić („Čuvari formule”) i Olga Košarić („Da li ste videli ovu ženu”) – ravnopravno dele nagradu za najbolje montirani srpski dugometražni film; Borni Buljeviću („Garbura”, Hrvatska) – nagrada za najbolju montažu manjinske koprodukcije.

Festival je održan u Kragujevcu od 7. do 10. decembra pod sloganom „Vodim te na film”, a ulaz na sve projekcije i prateće programe bio je besplatan. U takmičarskom programu prikazano je 9 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

U revijalnom delu programa prikazana su dva filma nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Osmi ŠIFF obeležila je odlična komunikacija između publike i filmskih stvaralaca, nakon većine projekcija publika je razgovarala sa rediteljima, producentima, glumcima, montažerima i drugim profesionalcima koji stvaraju film, ne bez ponosa ističu organizatori manifestacije iz „Art Kvarta”.

„Sveta Petka - krst u pustinji” Hadži Aleksandra Đurovića najbolji film na 8. kragujevačkom ŠIFFu 6
Nagrada za životno delo u kategoriji montaže – Branislav Bane Milošević Foto: Nenad Borisavljević

ŠIFF je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od 7 festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart”.

Ovogodišnji, 8. ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Prizma Kragujevac, Gete institut Beograd i Big Fashion centar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari