„Vodim te na film!” - 8. Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma u Kragujevcu 1Foto: Promo ŠIFF

 

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF po osmi put održava se u Kragujevcu od 7. do 10. decembra ove godine pod sloganom „Vodim te na film!”.

– Vodimo vas na čak 11 dugometražnih filmova, najavljuju ovogodišnji repertoar ŠIFF-a, organizatori smotre iz organizacije „Art Kvart”.

Takođe, oni podsećaju Kragujevčane, da sem što je ulaz na sve sve projekcije na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra besplatan na ŠIFF-u publika je ta koja odlučuje o najboljem filmu 8. festivala.

U takmičarskom programu ŠIFF-a biće prikazano devet debitantskih filmova.

Festival će otvoriti film „Ovuda će proći put”, najnagrađivaniji srpski film ove godine, a publika će nakon projekcije moći da razgovara sa rediteljkom filma.

Internacionalni program čine filmovi „Obični” (Nemačka), „Hleb i so” (Poljska), „Jahači” (Slovenija), „Sirin” (Crna Gora), „Sigurno mjesto i Tragovi” (Hrvatska), a biće prikazani i neki od najboljih domaćih filmova iz ove godine – „Indigo kristal”, „Sveta Petka – krst u pustinji”.

Na 8. izdanju ŠIFF-a biće dodeljene AFIFS nagrade za za montažu u tri kategorije: nagrada za životno delo, najbolje montirani film u protekloj godini i nagrada za manjinsku koprodukciju.

Nagrada za životno delo na području montaže ove godine će biti dodeljena Branislavu Miloševiću, filmskom i televizijskom montažeru zaslužnom za filmska ostvarenja poput „Lavirint”, „Zaboravljeni”, „Nož”…

Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja filmskih montažera Srbije.

– Pripremili smo i bogat prateći program pa posetioci ŠIFF-a mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju kratke filmove mladih autora, izložbu filmskih plakata, učestvuju u radionicama.

Treći dan festivala, subota, 9. decembar je rezervisan za Dan kratkog filma – „Nacionalna klasa” (projekcije su u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji od 12 do 15 sati), dok za sutradan, nedelju, 10. decembra u istom prostoru će se održati predavanje i radionica montaže – tačno u podne.

Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena” – Filmski plakat 1980-1989. biće postavljena od 5. do 10. decembra u Big Fashion centru.

U istom prostoru, 10. decembra od 12 od 15 sati biće organizovana i radionica za najmlađe „Pokreni sliku i montiraj” gde ćemo najmlađu publiku upoznati sa filmskom terminologijom kroz crtež.

Festival ŠIFF je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova.

– Uz podršku kompanije Prizma iz Kragujevca i ove godine smo uspeli da obezbedimo novčanu nagradu za pobednika ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara, ističu organizatori festivala.

Ulaz na sve projekcije i programe ŠIFF-a je besplatan.

ŠFF je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart”.

Ovogodišnji ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Prizma Kragujevac, Gete institut Beograd i Big Fashion centar.

Višše vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari