"Trag Divljači" Nenada Pavlovića pobednik 7. Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala u Kragujevcu 1Foto: Nenad Borisavljević

Kragujevačka publika je svojim glasovima odlučila pobednika sedmog Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala – ŠIFF i po njoj je debitantsko ostvarenje Nenada Pavlovića film „Trag Divljači”, najbolje ostvarenje ove smotre završene sinoć u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru.

Nagrađeni film je nastao po prozi Živojina Pavlovića i vodi nas u 70-te godine komunističke Jugoslavije. U Istočnoj Srbiji perspektivni novinar istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Nagradu publike grada Kragujevca – „Hrastov list” i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđenu sredstvima Filmskog centra Srbije, poneo je reditelj filma Nenad Pavlović.

Drugu godinu za redom u saradnji sa Udruženjem filmskih montažera Srbije na ŠIFF-u su dodeljene AFIFS nagrade za montažu. Ovogodišnji dobitnici su Ljiljana Lana Vukobratović – Nagrada za životno delo, Dejan Urošević – Nagrada za najbolje montirani igran film u 2022. („Leto kada sam naučila da letim”), Tihomir Dukić i Marko Tisovec – Specijalno priznanje za montažu filma („Usekovanje”), a u kategoriji manjinske koprodukcije za montažu je nagrađena rumunska montažerka Corina Stavilă („Lovac na vetar”).

Festival, sedmi po redu, održan u Kragujevcu od 8. do 11. decembra pod sloganom „Decembar na ŠIFF-u”.

U takmičarskom programu prikazano je devet dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

U revijalnom delu programa prikazana su dva filma nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Sedmo izdanje festivala je obeležila odlična komunikacija između publike i filmskih stvaralaca, nakon većine projekcija publika je razgovarala sa rediteljima, producentima, glumcima, montažerima i drugim profesionalcima koji stvaraju film.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od 7 festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizovao je „Art Kvart” a podržan je od: Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, KZM Kragujevac i Big Fashiona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari