Filmovi „Inventar” i „Da li ste videli ovu ženu” na repertoaru druge večeri kragujevačkog ŠIFF-a 1Foto: Nenad Borisavljević

Drugog dana ŠIFF-a, Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma sinoć je u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu održan master class montaže koji je vodila Ana Radojićić, montažerka i stručna sradnica na Katedri montaže FDU.

U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije prisutni su se mogli upoznati sa osnovnim pojmovima i nekim od postupaka koji se koriste pri montiranju filma. Kroz zanimljive primere, isečke iz poznatih filmova i razgovor sa učesnicima montaža je uspešno prikazana kao važan i kreativan proces pri nastanku filma.

Sinoć, u revijalnom programu prikazan je kratki film Luke Bursaća „Varnica”, a takmičarski program drugog dana ovorio je slovenački film „Inventar” u režiji Darka Sinka. O tome kako je film sniman, inspiraciji za film, radu sa glumcima i perspektivi koju ima film u regionu sa Miroljubom Stojanovićem govorio je Vlado Bulajić, producent filma.

Filmovi „Inventar” i „Da li ste videli ovu ženu” na repertoaru druge večeri kragujevačkog ŠIFF-a 2
Foto: Nenad Borisavljević

Od 20 sati prikazan je film „Da li ste videli ovu ženu” koji je izazvao veliku pažnju publike. Film je sniman pet godina, čine ga tri priče i ima neuobičajen format za srpsku kinematografiju, a o procesu nastanka, utisku koji je izazvao kod stručne filmske javnosti i publike govorili su Tijana Drakulić, Damjan Knežević koproducenti filma i glumac Miloš Pantić.

Prvog dana festivala prikazivani su filmovi Davida Kapaca i Andrije Madrešića „Stric” (Hrvatska) i Dine Dume „Sestre” (Severna Makedonija) u takmičarskom i kratkim filmom „Krotki” Jovana Dimoskog i dugometražnim „Pavle Pavlović” (Jugoslavija 1975, reditelja Puriše Đorđevića) u revijalnom delu festivala.

Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) održava se u Kragujevcu od 8. do 11. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru pod sloganom „Decembar na ŠIFF-u”.

Večeras, u takmičarskom programu festivala od 18 sati biće prikaza film „Poslije zime” (Hrvatska) i od 20 sati „Zlatni dečko” (Srbija).

Glavni takmičarski program obuhvata najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Nakon prikazivanja filmova publika može da razgovara sa rediteljima, glumcima, ljudima koji su učestvovali u nastanku filma.

Gosti 7. ŠIFF-a su reditelji Darko Sinko iz Slovenije (Inventar), Ognjen Janković (Zlatni dečko), Nikola Spasić (Kristina) i Nenad Pavlović (Trag divljači), dobitnici AFIFS nagrada – Nacionalne nagrade za najbolje montirani film Dejan Urošević („Leto kad sam naučila da letim”) i Nagrade za životno delo Ljiljana Lana Vukobratović (montirala je neke od kultnih ostvarenja poput „Ko to tamo peva”, „Maratonci trče počasni krug”, „Davitelj protiv davitelja”… ), kao i producenti, glumci filmova „Poslije zime”, „Balaur” i „Da li ste videli ovu ženu”.

Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine organizatori smotre su uspeli da obezbede novčanu nagradu za pobednika 7. ŠIFF-a od 60.000 dinara.

Filmovi „Inventar” i „Da li ste videli ovu ženu” na repertoaru druge večeri kragujevačkog ŠIFF-a 6
Foto: Nenad Borisavljević

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart”, a ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, Big Fashion.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari