Filmovima „Stric” i „Sestre” iz Hrvatske i Severne Makedonije otvoren 7. ŠIFF u Kragujevcu 1Foto: Nenad Borisavljević

U Kragujevcu je sinoć, pod sloganom „Decembar na ŠIFF-u” u Knjaževsko-srpskom teatru otvoren, po sedmi put, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF.

Prvog dana festivala prikazivani su filmovi Davida Kapaca i Andrije Madrešića „Stric” (Hrvatska) i Dine Dume „Sestre” (Severna Makedonija) u takmičarskom i kratkim filmom „Krotki” Jovana Dimoskog i dugometražnim „Pavle Pavlović” (Jugoslavija 1975, reditelja Puriše Đorđevića) u revijalnom delu festivala.

Film „Pavle Popović” montirala je Ljiljana Lana Vukobratović, ovogodišnja dobitnica AFIFS nagrade za životno delo za montažu.

Filmovima „Stric” i „Sestre” iz Hrvatske i Severne Makedonije otvoren 7. ŠIFF u Kragujevcu 2
Foto: Nenad Borisavljević

Publika je sinoć, kao i svake festivalske večeri ocenjivala filmove iz takmičarskog programa a ulaz na sve projekcije ŠIFF-a je slobodan.

Danas će na 7. Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu debitantskog filma master class montaže u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održati Ana Radojičić sa FDU.

Večeras, drugog festivalskog dana na repertoaru su filmovi: „Inventar” (Slovenija od 18 sati) i „Da li ste videli ovu ženu” (Srbija od 20 sati).

Sa pubikom će posle projekcija razgovarati Vlado Bulajić producent filma „Inventar” i producenti i ekipa filma „Da li ste videli ovu ženu”.

Filmovima „Stric” i „Sestre” iz Hrvatske i Severne Makedonije otvoren 7. ŠIFF u Kragujevcu 3
Foto: Promo

Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) održava se u Kragujevcu od 8. do 11. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru.

Glavni takmičarski program obuhvata najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Nakon prikazivanja filmova publika može da razgovara sa rediteljima, glumcima, ljudima koji su učestvovali u nastanku filma.

Gosti 7. ŠIFF-a su reditelji Darko Sinko iz Slovenije (Inventar), Ognjen Janković (Zlatni dečko), Nikola Spasić (Kristina) i Nenad Pavlović (Trag divljači), dobitnici AFIFS nagrada – Nacionalne nagrade za najbolje montirani film Dejan Urošević („Leto kad sam naučila da letim”) i Nagrade za životno delo Ljiljana Lana Vukobratović (montirala je neke od kultnih ostvarenja poput „Ko to tamo peva”, „Maratonci trče počasni krug”, „Davitelj protiv davitelja”… ), kao i producenti, glumci filmova „Poslije zime”, „Balaur” i „Da li ste videli ovu ženu”.

Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine organizatori smotre su uspeli da obezbede novčanu nagradu za pobednika 7. ŠIFF-a od 60.000 dinara.

Filmovima „Stric” i „Sestre” iz Hrvatske i Severne Makedonije otvoren 7. ŠIFF u Kragujevcu 6
Foto: Nenad Borisavljević

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart”, a ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, Big Fashion.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari