Filmovi „Leto kada sam naučila da letim”, „Poslije zime” i „Zlatni dečko” na trećoj večeri kragujevačkog ŠIFF-a 1Foto: Nenad Borisavljević

Treći dan ŠIFF-a – Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma sinoć je u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu započet filmom iz revijalnog program „Leto kada sam naučila da letim”.

Nakon filma su dodeljene AFIFS nagrade za montažu – odluku je donela struka, Udruženje filmskih montažera Srbije, a nagrađeni su Ljiljana Lana Vukobratović nagradom za životno delo, Dejan Urošević za najbolje montirani film u 2022. godini (za montažu filma „Leto kada sam naučila da letim”), Tihomir Dukić i Marko Tisovec za montažu filma „Usekovanje”, a u kategoriji manjinske koprodukcije za montažu je nagrađena rumunska montažerka Corina Stavilă (film „Lovac na vetar”).

U takmičarskom programu trećeg festivalskog dana predstavili su se filmovi „Poslije zime” (Crna Gora), režija Ivan Bakrač i „Zlatni dečko” (Srbija), režija Ognjen Janković.

Filmovi „Leto kada sam naučila da letim”, „Poslije zime” i „Zlatni dečko” na trećoj večeri kragujevačkog ŠIFF-a 2
Foto: Nenad Borisavljević

Nakon filma „Zlatni dečko” publika je mogla da čuje reditelja filma Ognjena Jankovića koji je govorio o nastanku filma, radu sa glumcima, inspiraciji za prenošenje ovakve teme na platno.

Večeras, četvrog dana na takmičarskom repertoaru festivala su filmovi: „Kristina” (od 16 sati), „Balur” (18 sati) i „Tragovi divljači” od 20 časova.

Tokom trajanja 7. ŠIFF-a u Biga fashion centru je izložba „Tragovi jednog vremena” – Filmski plakat od 1970. do 1976. godine.

Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) održava se u Kragujevcu od 8. do 11. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru pod sloganom „Decembar na ŠIFF-u”.

Glavni takmičarski program obuhvata najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Nakon prikazivanja filmova publika može da razgovara sa rediteljima, glumcima, ljudima koji su učestvovali u nastanku filma.

Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine organizatori smotre su uspeli da obezbede novčanu nagradu za pobednika 7. ŠIFF-a od 60.000 dinara.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart”, a ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, Big Fashion.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari