Dečija plesna predstava „Zvezdica Spavalica“ (FOTO) (VIDEO) 1

Dečiji plesni projekat Zvezdica Spavalica u okviru Balkan Dance Project Vol. 4 u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića biće premijerno izveden u ponedeljak.

Ova plesna predstava biće izvedena na Velikoj sceni Aleksandar Popović UK Vuk Karadžić u Beogradu u 11 časova

Zvezda Spavalica fantazija na bajku za decu slovenačkog pisca Frane Milčinski – Ježek koja je tokom svog postojanja bila nebrojeno puta obrađivana kao pozorišni igrokaz i TV priča, sada je prvi put prikazana i u obliku plesne predstave.

Šta znači stvarati dečiju predstavu?  Kakav se zadatak postavlja pred koreografa, dramaturga i reditelja? Od koje tačke krenuti, a ne podceniti decu, te male inteligentne ljude. Kako im ispričati priču u isto vreme laganu i zabavnu, a koja nosi sa sobom vaznu poruku o integritetu ličnosti, o važnosti da se ostane dosledan sebi, vedar, iskren, a pun interesovanja, poštovanja i ljubavi za druge – čak i za ono što se ne razume ili nas instinktivno plaši, kaže reditelj predstave.

Avanture Zvezdice Zaspanke pripadaju svakoj devojčici i svakom dečaku. Nestašni majmuni, klovnovi, razbojnici i ptice deo su i našeg odrastanja. Zvezdica je ohrabrenje da ne moramo da odrastemo, i da zauvek u snovima možemo biti Princ, Princeza, Leptir ili Zmija, ali pre svega možemo zauvek ostati deca kojima je sladoled najveća radost. Pssst, hajde da sanjamo… reči su koreografa predstave.

Pet igrača Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Miona Petrović, Nikola Pavlović, Jakša Filipovac (Srbija) i polaznice Studija plesa Ris tumače ceo univerzum likova od zvezda i Meseca na nebesima, preko majmuna, ptica, zmija, fakira, čarobnjaka i lupeža, poštara sve do velikog zlog razbojnika i ostalih likova iz naših snova.

Kroz ovu plesnu avanturu autori vode publiku (decu i odrasle) u priču o odrastanju, sazrevanju i životu. Slušajte dete u sebi, poručuju autori, možda je mudrije od nas…

Pre pet godina Balkan Dance project nastao je na inicijativu Mojce Majcen, Igora Kirova i Aleksandra Ilića uz podršku Festivala Velenje direktorke Barbare Pokorny i producentkinje Silvije Bašnec, kako bi ostvarili misiju zajedeništva kultura i umetnosti poniklih na istoj ili sličnoj tradiciji balkanskih zemalja.

Kostim Aleksandra Karović, scenografija Tanja Žiropađa, dizajn zvuka Stefan Petrović.

http://https://www.youtube.com/watch?v=FnABz8vlgak

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari