DEJAN PAPIĆFOTO Stanislav Milojkovic

Povodom neistinitih tvrdnji i malicioznih izjava Srđana Karanovića iznetih u dnevnom listu „Danas“, želimo da informišemo javnost o sledećem:

Laguna je izdavačka kuća, bavi se objavljivanjem knjiga i ne poseduje svoje knjižare niti na bilo koji način utiče na izbor knjiga u bilo kojim knjižarama, pa ni u lancu Delfi knjižara u kojem se Lagunine knjige prodaju kroz franšizu Kluba čitalaca. U tom smislu, Laguna ne odlučuje ni o plasmanu Karanovićevih knjiga.

Budući da gospodin Karanović pominje sudski spor koji vodi sa Lagunom, dužni smo da damo pojašnjenje koje sasvim jasno osvetljava suštinu ovog spora. Naime, Laguna je 2017. godine kupila prava i objavila knjigu „Gone with the Wind“ po kojoj je snimljen film „Prohujalo s vihorom“. Smatrali smo da je potrebno čitaocima ponuditi savremeni prevod ovog dela i posao poverili iskusnom prevodiocu, Dubravki Srećković Divković.

U potpuno novom i originalnom prevodu, prevodilac je smatrao da može zadržati naslov „Prohujalo s vihorom“ budući da je ušao u opštu upotrebu. Knjigu smo sa tim naslovom i objavili da bi nedugo zatim usledila sudska tužba po kojoj gospodin Karanović potražuje odštetu od čak 30.000 evra zbog korišćenja naslova (od tri reči) koji je preveo njegov deda.

To je više neko desetostruko veći iznos od onoga koji je plaćen za ceo prevod iskusnog prevodioca. Tokom procesa ovlašćeni sudski veštak iz oblasti autorskog prava je procenio da je šteta naneta gospodinu Karanoviću manja od 300 evra.

Šteta naneta ovim činom Laguni, pa i čitaocima, daleko je veća jer je Karanović izdejstvovao i zabranu prodaje odštampanih knjiga, pa ovog naslova nekoliko godina nije bilo u knjižarama. Važno je primetiti da gospodin Karanović pre tužbe nije ni pokušao da opomene Lagunu i/ili predloži vansudski dogovor.

 

Kao što je gospodin Karanović i sam primetio, eventualna distribucija njegove knjige ne bi trebalo da ima nikakve veze sa pomenutim sudskim procesom, pogotovo ne profesionalne. I nema.

U Beogradu, dana 30. 11. 2022. Laguna DOO Beograd

Direktor Dejan Papić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari