Deset novih predstava u BDP 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Dve hiljade i dvadeset i prva godina nosiće slogan „Zašto želiš da budeš čovek?“, to je replika Hajnera Milera iz predstave „Cement“, koju ćemo raditi.

Zbog svega što smo doživeli u 2020. i onoga što nas očekuje u narednoj godini, ta tema jako važna – rekao je direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević na konferenciji za novinare, najavivši deset projekata koji će biti realizovani tokom 2021. godine.

Radivojević je najavio da će od maja do oktobra Letnja scena biti vrlo aktivna, nastaviće da dovode mlade glumce, a u predstavi „Cement Beograd“ jednu od glavnih uloga igraće slovenačka glumica Milena Zupančič, koje dugo u Beogradu nije bilo.

Prva predstava u novoj godini je „Baal“, čija je premijera zakazana za 12. februar, a glavnu ulogu igraće Miloš Biković, koji se nada da neće biti pomeranja premijere.

Za ovu dramu Bertolta Brehta adaptaciju i režiju uradio je višestruko nagrađivani slovenački reditelj Diego De Brea.

Dan BDP, 20. februar, obležiće predstava „Kišne kapi na vrelom kamenju“, po rekstu Rajnera Vernera Fasbindera.

– Komad koji je pisan šezdesetih godina prošlog veka danas dobija na aktuelizaciji u kontekstu svih vidova manipulacije kojima smo okruženi – primetio je glumac Pavle Pekić, koji u ovoj predstavi tumači glavnu ulogu, a režiju potpisuje Jug Đorđević.

Glumica Nataša Marković, koja igra u predstavi „Dan kada ja nije više bilo ja“, autora Rolanda Šimelpfeniga, rediteljke Tare Manić, a čija se premijera očekuje 6. marta sledeće godine, kazala je da je reč o piscu koji ima vrlo specifičan jezik i zanimljivu strukturu komada.

– To je jedna nadrealna bajka, o porodici i o tome šta se desi kada se roditeljima pojavi dvojnik. To je topla priča o srušenim snovima svakodnevnog života – kazala je Nataša Marković.

Predstava nastala prema motivima romana „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića biće izvedena 20. marta, reditelj je Ivica Buljan.

– Ivičin rad pratim i u Zagrebu i u Ljubljani, ne znam gde sve nisam stigla da bih videla njegove predstave, i svaki put sam se isto osećala – dolazilo mi je da poobaram sve oko sebe i skočim među glumce na scenu – istakla je Vesna Čipčić, koja tumači jednu od glavnih uloga, a nastupiće i u komadu Ersana Mondtaga „Dnevna soba“, čija se premijera očekuje 18. septembra.

Glumica Isidora Simijonović najavila je predstavu „Cement Beograd“, čije se izvođene očekuje 10. aprila, a Milan Lane Gutović kazao je da igra u predstavi „Divlje meso“, čija premijera zakazana za 24. april i „Zelena čoja Montenegra“ po tekstu Zuke Džumhura i Mome Kapora, čija je beogradska premijera zakazana za 21. avgust.

Glumica Ivana Nikolić najavila je predstavu „Demokratija“, po motivima Josifa Brodskog, koja će biti igrana 8. maja sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari