Deseta međunarodna konferencija o nematerijalnom kulturnom nasleđu Kazan Kult u Kladovu 1foto wikipedia Vanilica Dejan Cvetinović

Kladovo će ove subote biti domaćin jednodnevne, 10. Međunarodne konferencija o nematerijalnom kulturnom nasleđu Kazan Kult, koju Biblioteka Centra za kulturu Kladovo organizuje u saradnji sa udruženjem Dunavfest i Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju.

Centralna tema ove godine je Uloga nematerijalnog kulturnog nasleđa u razvoju lokalnih zajednica – Kako upravljati kulturnim nasleđem?

Učešće na konferenciji prijavilo je petnaestak stručnjaka iz Srbije i Bugarske koji se bave različitim oblastima kulturnog stvaralaštva.

Najavljeno je i predstavljanje knjige britanskog istoričara Krisa Vikama – Nasleđe Rima (Clio, 2021), kao i izložba akademskog slikara Veljka Mihailovića – Podunavske slike, te koncert kavaliste Miloša Jakovljevića i Anđeline Jovanović, učenice OMŠ Konstantin Babić u Kladovu.

„Okosnicu ovogodišnjeg Kazan Kulta čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, u zemlji i inostranstvu, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice i bolje međunarodne vidljivosti. Ova tema je izuzetno važna u ovom trenutku za opštinu Kladovo jer se privode kraju radovi na uređenje tvrđave Fetislam“, kaže Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke.

Osim pozdravne reči domaćina konferencije, Žaklina Nikolić govoriće o Bibliotekama, kulturnom turizmu i međunarodnoj praksa sa susednom Rumunijom i Bugarskom. Na konferenciji, prema najavljenom programu, biće reči o kulturnoj diplomatiji i očuvanju nematerijalnog nasleđa, iskustvima Kozarta u Aleksandrovcu kao spoja umetničke muzike i vinarske tradicije tog dela Srbije, beogradskom festivalu BUNT kao novoj kulturnoj praksi, Golubačkom gradu, tvrđavi Fetislamu, savremenoj arheologiji i (ne)materijalnom nasleđu, očuvanju veštine ćurčijskog zanata u Zaječaru, svetskoj promociji sviranja na kavalu, kulturnom nasleđu Negotinske Krajine, bugarskoj srednjovekovnoj tvrđavi Baba Vida u Vidinu… Programom 10. Kazan Kulta obuhvaćen je obilazak tvrđave Fetislam, Arheološkog muzeja Đerdapa i arheoloških lokaliteta na području opštine Kladovo.

Na mapi sedam tvrđava na Dunavu

Prema rečima Žakline Nikolić, „revitalizacija Fetislama za koju je 1,3 miliona evra obezbedila EU kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, obuhvaćeni su Varoš kapija i prateći lagumi, a u Malom gradu ulazna kapija i Letnja pozornica, što će oživeti velelepnu tvrđavu i ubaciti je na mapu sedam vidljivih i uređenih tvrđava na Dunavu“. Fetislam (Novi grad) ili Kladovski Grad je utvrđenje koje se nalazi na obali Dunava, nekoliko kilometara uzvodno od današnjeg Kladova. Podignut je 1524. na mestu antičkog Zenesa i ranosrednjovekovnog grada koji su porušili Mađari, a po zapovesti sultana Sulejmana Veličanstvenog. Tvrđava je bila baza za osmansko osvajanje susednih mađarskih gradova i osmansku invaziju na Transilvaniju, koju je prevodio Sulejmanov komandant Bali-beg. Tvrđava je arheološki istražena, a obimni konzervatorski radovi obavljeni su u vreme izgradnje Hidroelektrane Đerdap Dva, jer vode ove akumulacije delom potapaju Fetislam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari