Tradicionalno, simboličnom predajom ključeva grada deci Kotora, koje je od gradonačelnice Maje Ćatović primio dečak Dragan Marković, najmlađi admiral Bokeljske mornarice, sa prozora iznad Glavnih gradskih vrata zvanično je u Kotoru, pod motom „Povratak detinjstvu“, otvoren prošle subote 19. Kotorski festival pozorišta za djecu, deo Međunarodnog festivala KOTOR ART. Do drugog vikenda, kada se Festival završava, sve gradske pjace i pjacete ispunjavaće dečja igra i mašta. Svaki dan ove najznačajnije svetkovine za decu ima i svoju parolu. Prva je bila misao Muhameda Alija: „Čovek bez mašte je čovek bez krila.“


Srbiju su na Kotorskom festivalu predstavljala dva profesionalna pozorišta, dva studija glume za decu i mlade i dečak Mateja Bokan, koji je bio gost programa tivatskog Dječjeg saveza, jednog od stalnih učesnika Festivala (svi iz Beograda), kao i pozorišna grupa PER.ART iz Novog Sada.

Pod parolom: „Dijete je čovjek važan!“, poznatog dečijeg pesnika Dragana Radulovića, koji je bio i jedan od osnivača ovog Festivala, predstavu bez kraja – „Knjigu lutanja“, na Trgu Sv. Trifuna izveli su članovi Malog pozorišta „Duško Radović“: Damjan Kecojević, Milica Pisić i Dalija Aćin, autor i koreograf. Prikazali su metamorfoze koje su se vezivale za kretanje energije, smenu godišnjih doba, rađanje i smrt. Lutanje je ono što se nalazi između: kako seme izrasta u biljku, kako iz oblaka nastaje kiša, kroz koje sve faze razvoja prolaze živa bića, i ono je postavljeno kao cilj. Pitanje: „Dokle smo stigli?“ nametalo se samo po sebi, kao i spontana zamena strana glumaca i majušnih gledalaca koji su oduševljeno učestvovali u igri.

Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda na Ljetnoj pozornici pred mnogobrojnom publikom izvelo je predstavu „Tom Sojer i đavolja posla“. Reč je o komadu za koji je dramski tekst po motivima romana Marka Tvena napisala Milica Piletić, a iz naglašene svojevrsne mjuzikl-vizure (tekstovi songova: Dejan Đonović, Milica Piletić, muzika: Srđan Marković) režirao Jovan Grujić. Parola Festivala pod kojom su oni igrali bile su Geteove reči: „Mogla bi se roditi već vaspitana deca ako bi roditelji bili vaspitani.“

Beogradska grupa mališana pozorišne družine „Čuvari svetlosti“ na Pjaci od kina izvela je edukativno-zabavnu predstavu „Dobro mesto“. A, u znaku parole: „Svoju djecu ne možemo oblikovati prema svojim željama, moramo ih imati i voljeti onakve kakvim nam ih je Bog podario“ (Gete), na kotorskom Trgu od oružja brojni članovi Studija glume Maska iz Beograda, deca različitih uzrasta, odigrali su vrlo neobičnu predstavu „Životinjska farma“, koja je probudila raznovrsne maštovite asocijacije, ali i podstakla na razmišljanje o pravima životinja i ljudi.

Predstava „Kao da život ima početak i kraj“ PER.ART-a iz Novog Sada je jedinstven primer sveobuhvatnog pozorišnog stvaralaštva osoba sa intelektualnom ometenošću, u kojoj se oni pojavljuju ne samo kao izvođači na sceni nego i kao stvaraoci tekstualnog predloška, koreografskih i scenografskih rešenja. Predstava je nastala i u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari