Deveti Međunarodni pozorišni festival za decu ZajeČAR 1

Rečima popularnog dečijeg pesnika, Ljubivoja Ršumovića započeće 9. Međunarodni pozorišni festival za decu ZajeČAR, čulo se na konferenciji za novinare kojom je predstavljen bogat program ovog tradicionalnog pozorišnog festivala namenjenog najmlađoj publici.

Odvijaće se u Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru od 11. do 15.maja, a na njemu će učestvovati pozorišta iz Srbije, Bugarske i Hrvatske.

Državno lutkarsko pozorište iz Vidina (Bugarska) prvog festivalskog dana izvešće “Bajku o ribaru i ribici” po tekstu Aleksandra Puškina i ova je predstava prema rečima Žora Ivanova, člana žirija dečijeg festivala potpuna nova i drugačija od ostalih. Predstava vidinskog teatra igra se pod specifičnom ultravioletnim osvetljenjem, bez reči je i ima muzičku pratnju. Ova “Bajka o ribaru o ribici” obišla je skoro ceo svet, poslednji put je igrana u Seulu u Južnoj Koreji, a na Međunarodnom festivalu “Pif” u Zagrebu u Hrvatskoj osvojila je prvu nagradu. Festivalska publika će dan kasnije, u subotu, moći da pogleda “Kaštanku” predstavu rađenu u koprodukciji Kazališta iz Virovitice i Kazališta lutaka iz Zadra. “Ružno pače” kruševačkog pozorišta je u nedelju, u ponedeljak će Pozorište lutaka Niš izvesti komad “Damojed”, a ovogodišnji dečiji pozorišni festival zatvoriće u utorak zaječarsko pozorište svojom prvom ovogodišnjom premijerom – “Tajanstvenom fiokom”. Kako je to na pres konferenciji rekao umetnički rukovodilac pozorišta Miloš Đuričić, klovn Panajot Canev iz sofijskog Pan teatra će pre svake predstave zabavljati publiku ispred zaječarskog pozorišta.

Bogat je i prateći festivalski program u kome su promocija knjige Ljubivoja Ršumovića i promocija zbirke pesama Gordane Vlaisavljević “Šišanje jednog lava” kao i radionica lutkarstva “Aj em” u organizaciji gostiju iz Burgasa u Bugarskoj. U vreme održavanja ZajeČAR-a biće održan i rok koncert grupe DEATH SAW iz Beograda (subota u 22h, sala zaječarskog pozorišta) čiji je frontmen Đorđe David.

Prodaja kompleta ulaznica po popularnoj ceni od hiljadu dinara je počela, ukoliko preostane slobodnih mesta pojedinačne karte za 9. Dečiji pozorišni festival za decu ZajeČAR prodavaće se po ceni od 250 dinara. Pokrovitelj festivala je Grad Zaječar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari