"Devojka sa bisernom minđušom": Zanimljivosti o najlepšoj slici u Holandiji 1Foto: EPA-EFE/Bart Maat

Iako je imala veliku konkurenciju, čuvena slika devojke sa bisernom minđušom Johanesa Vermera izabrana je za najlepše umetničko delo u Holandiji, navodi nazidu.rs.

Sigurno vam je nepoznata činjenica da je prvobitno prodata na aukciji za svega 30 evra, dok je danas neprocenjiva i njena cena dostiže nezamislivih 30 miliona dolara. Kao razlog tome navodi se tadašnje neprepoznavanje Vermerovog rada, gde su mnogi kolekcionari njegova dela svrstavali u amaterizam.

Ukoliko obratite pažnju malo bolje, biserna minđuša koja predstavlja glavnu odliku ovog dela zapravo predstavlja nekoliko mrlja na platnu, bez ikakvih kontura i ivica. Međutim, kada se osvrnemo na celokupnost Vermerovog rada, zanimljivost je da je bio poznat po iluzijama svetlosti što odlikuje veliki broj njegovih dela.

"Devojka sa bisernom minđušom": Zanimljivosti o najlepšoj slici u Holandiji 2
Foto: Public Domain / Wikimedia Commons

Dokaz da je devojka zaista postojala

Posmatrajući sliku, Holandski istraživči su primetili blago naslikane trepavice za koje se smatralo da ne postoje, a pored toga, činjenica da je Vermer naslikao i zelenu zavesu koja postepeno bledi, pre nego tamnu praznu pozadinu, dosta govori o verovatnoći da je devojka postojala, jer je Vermer slikao isključivo idealizovano ili apstraktno.

Tim otkrićem krenula su nagađanja o identitetu devojke sa zagonetnim izgledom, velikim očima, neobičnim plavim turbanom i ogromnom bisernom minđušom.

Spisateljica Trejsi Ševalije u svojoj knjizi „Devojka sa bisernom minđušom“, prema kojoj je snimljen i film, zamislila je devojku kao Vermerovu sluškinju koju je on nagovorio da pozira za njega. S druge strane, neki izvori tvrde da je devojka sa slike zapravo Vermerova najstarija ćerka Marija.

Izvor: nazidu.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari