Johanes Vermer u fokusu novog hit rijalitija: Učesnici prave svoje verzije slika starog majstora 1Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šale o tome da je sama sintagma „rijaliti televizija“ kontradikcija pričaju se još od nastanka ove forme. Ali ostaje činjenica da, namerno ili na drugi način, programi ovog tipa odražavaju određene karakteristike društava koja ih proizvode.

Pre nego što se pretvorila u jednu od globalno najuspešnijih franšiza rijaliti programa ovog veka, nekada kontroverzna emisija „Veliki brat“ o ljudim koji žive u kući, dok njihov život snima kamera, premijerno je prikazana u Holandiji.

Zanimljivo je da danas, upravo u ovoj zemlji, emituje se jedan potpuno drugačiji rijaliti, u čijem fokusu je slikarstvo, što je nešto što niko nije očekivao u 2023. godini.

U pitanju je rijaliti pod nazivom „Novi Vermer“ u kome se učesnici takmiče u slikanju svojih verzija remek-dela Johanesa Vermera, slavnog holandskog slikara, koji je živeo u 17. veku.

U emisiji učestvuju dva profesionalna slikara i desetine amatera, a njeno emitovanje se dešava u isto vreme kada je otvorena najveća izložba Vermerovih slika u Rajks muzeju u Amsterdamu.

Radove učesnika rijalitija ocenjuju sručnjaci za opus ovog slikara iz Rajks muzeja i iz Kraljevske galerija slika Maurichejs u Hagu, u kojoj izloženo Vermerovo verovatno najpoznatije delo, „Devojka sa bisernom minđušom“.

Emisija „Novi Vermer“ postala je velika televizijska senzacija u Holandiji, a njenu prva epizoda imala je čak 1,3 miliona gledalaca.

Kao i svaka uspešna rijaliti TV emisija ovih dana, ona je takođe inspirisala obilje dodatnog sadržaja, uključujući podkast i onlajn galeriju koja prikazuje sva umetnička dela koja su kreirali takmičari.

„Novi Vermer“ se za sada emituje isključivo u Holandiji. No, budući da se ispostavilo da postoji publika i za rijalitije posvećene umetnosti, ne bismo se iznenadili ako bi se emisije sličnog tipa pojavile i u drugim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari