Digitalizovan vredan istorijski materijal biblioteke “Radoje Domanović“ iz Topole 1

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković“ i Rotari E-klub Srbija digitalizavali su važan deo zavičajne zbirke Biblioteke “Radoje Domanović“ u Topoli.

Kako se navodi u saopštenju, u okviru projekta Rotari E-kluba Srbija “Pomoć za Biblioteku u Topoli: Učinimo biblioteku u Topoli vidljivom i dosutpnom korisnicima u digitalnom svetu“ Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković“ digitalizovala je 20.000 strana vrednih istorijskih materijala zavičajne zbirke Biblioteke “Radoje Domanović“ iz Topole. Ova kolekcija dostupna je na adresi http://www.unilib.rs/istorijske-novine/pregled?newspaper=UB_00053 u okviru digitalne biblioteke Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković“, najveće pretražive digitalne biblioteke na srpskom jezku koja obuhvata više od 600.000 stranica pretraživih materijala.

„Ideja projekta je da se vredni materijali zavičajne zbirke biblioteke u Topoli učine tranjno dostupnim korsinicima Interneta i da se time osnaži vidljivost grada Topole i Biblioteke “Radoje Domanović“ i omogući im se adekvatnija prezentacija u digitalnom svetu“, navode iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

U petak 12. oktobra, prvog dana “Oplenačke berbre“ najznačajnije turističke manifestacije u Topoli, predstavnici Rotari E-klub Srbija i Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković“ svečano su, na glavnom gradskom trgu pred mnogobrojnim posetiocima, uručili predsedniku Opštine Topola Draganu Jovanoviću kopije digitalizovanih materijala. Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke je rekao da je digitalizacija dela zavičajnog fonda biblioteke iz Topole urađena po najvišim evropskim i svetskim standardima, u formi pretraživih, segmentiranih mets-alto fajlova i uporedio poklon koji je uručen gradu Topoli sa nabavkom najbolje opreme i usluga, situacija koja se u oblasti očuvanja i prezentacije kulturnog nasleđa retko događa.

Milica Ivić, predsednica Rotari E-kluba, ukazala je na opredeljenost ovog kluba da pomaže kulturu i obrazovanje, a članica kluba dr Tamara Vučenović podvukla je važnost vidljivosti istorijskog nasleđa Topole na Internetu. Zahvaljujući na vrednom poklonu predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović predao je digitalne materijale na čuvanje direktorki Biblioteke “Radoje Domanović“ gđi Slađani Mitrović i izrazio očekvianje da se ovako uspšeni projekti koji će doprineti još većoj vidljivosti Topole i privlačenju turista i posetilaca nastave, a da biblioteka u njima i dalje da ima važnu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari