Digitalne tribine Beogradskog sajma knjiga: Izlet u doba življenja bez opasnosti 1Foto: Promo

Beograd je definitvno ove godine ostao bez Međunarodnog sajma knjiga, ali deo tribinskog programa pripremljenog za 65. izdanje ove manifestacije ljubitelji pisane reči mogli su da prate onlajn u petak i subotu.

Od 50 izabrano je osam aktuelnih tribinskih tema o „okruglim godišnjicama rođenja Meše Selimovića 110 i Borislava Pekića 90 godina, šest vekova manastira Šišatovac, kulturi u medijima, dečijoj književnosti u vreme pandemje virusa korona, prevodičlaštvu…

– Ovih osam tribina realizovanih 11. i 12. decembra tek je jedan presek kompletnog programa, ali mi se čini da je u ovoj situaciji bio pravi podvig organizovati i ovo.

Svi koji su učestvovali u realizaciji ovih osam tribina jako su se radovali radu, uradili najbolje svako svoj deo posla, a zadovoljna publika, što se može videti iz komentara, posvedočila je koliko nam je ovaj izlet u doba življenja bez opasnosti od virusa bio potreban – kaže za Danas pisac Vule Žurić, urednik tribinskog programa Beogradskog sajma knjiga.

On napomnje da je za „realizaciju većeg broja tribina nisu postojali uslovi jer bi to moglo da ugrozi zdravlje učesnika“.

– Svima nam je žao što nisu postojali uslovi da se Sajam knjiga održi u bilo kom formatu, a realizacijom ovih osam tribina, Beogradski međunarodni sajam knjiga je stao u red najvećih svetskih sajmova koji su ove godine svoju smanjenu aktivnost „preselili“ u digitalni prostor.

Zahvaljujući ovoj našoj aktivnosti, bićemo u prilici da već krajem naredne nedelje, domaćoj književnoj publici omogućimo da na zvaničnoj fejsbuk stranici Sajma knjiga odgleda i nekoliko onlajn tribina koje je ovih dana realizovao Moskovski sajam knjiga, o čemu će mediji biti pravovremeno obavešteni – naglašava Vule Žurić.

Preko zvaničnog fajbuk profila Sajma knjiga ne samo tokom dva dana održavanja tribina, nego i posle njih knjogoljubci mogu da odgledaju razgovore o delu Meše Selimovića i njegovom književnom, političkom i filmskom tumačenju pogotovo posle raspada bivše SFR Jugoslovije, razlozima zbog kojh kod nas, kako tvrdi književnik i izdavač Gojko Božović, postoje „srpska književnost i stralaštvo Borislava Pekića“, Pekićevoj poetici i viđenju odnosa vlasti i umetnosti, problemima periodizacije savremene domaće književnosti, književnosti za decu u “ova šugava vremena” koja traže još veću saradnju roditelja, nastavnika i pisaca, medijskoj slici u doba pandemije.

Tribine su okupile pisce, prevodioce, novinare, reditelje: Vlastimira Sudara, Muharema Bazdulja, Jasminku Petrović, Uroša Petrovića, Anu Ristović, Silviju Monros, Melihu Pravdić, Gojka Božovića, Nebojšu Bradića, Slobodana Vladušića, Vuleta Žurića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari