Dimitrije Vasiljević i Njujork kvartet pred domaćom publikom 1Foto: privatna arhiva

Srpski džez kompozitor i pijanista Dimitrije Vasiljević, koji živi i radi u Nju Orleansu, održaće sa svojim bendom NEW YORK QUARTET nakon 12 godina dva koncerta u Srbiji.

Prvi je zakazan 18. maja u okviru 35. Džez festivala u Valjevu, a drugi 20. maja na Kolarcu u Beogradu. Potom, 23. maja, nastupa u Banskom dvoru u Banjaluci.

– Valjevski džez festival me je pozvao i omogućio mi da dođem sa svojim kvartetom iz NJujorka a ja sam onda iskoristio priliku da zakažem i koncert na Kolarcu. Tako ću najzad da sviram pred svojim Beograđanima gde ću predstaviti samo svoje autorske kompozicije – kaže za „Danas“ Dimitrije Vasiljević, čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasleđa i tradicionalne srpske muzike.

Sa svojim bendom koji čine vrsni muzičar – Ricardo Grilli (Rikardo Grili) iz Brazila – gitara, Ben Tiberio (Ben Tiberio) iz SAD – bas, i Raphaël Pannier (Rafael Panije) iz Francuske – bubnjevi, publici će predstaviti svoje autorske kompozicije među kojima su i one sa najnovijeg albuma „Accidental Nomad“ („Slučajni Nomad”) u izdanju Ropeadope Records (Roupadoup Rekords), koji je bio u konkurenciji za ovogodišnje Grammy nominacije u četiri kategorije – Najbolji džez album, Najbolji instrumentalni savremeni album, Najbolji instrumentalni aranžman i Najbolja instrumentalna kompozicija.

–   Rikardo, Ben, Rafael i ja smo drugari još iz studentskih dana. Izuzetno su uzbuđeni svi trojica zbog dolaska u Srbiju, jer veoma vole da putuju, a Evropu obožavaju. Pošto će prvi put posetiti našu zemlju, već se informišu i rekli su mi da imaju veliku želju da Srbiju što bolje upoznaju. A ja se nadam da ću uskoro u Beogradu prirediti i jedan solo klavirski koncert sa nekim zanimljivim gostima, kao i da ću od sada češće nastupati u svojoj zemlji – zaključio je Vasiljević.

Dimitrije je diplomirao jea Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006) i na Berklee College of Music u Bostonu (2010). Master studije džez klavira završio je na New York University Steinhardt-u u NJujorku (2013) a doktorirao na University of Illinois at Urbana-Champaign (2017). Pre nego što je postao docent na Xavier University of Louisiana u NJu Orleansu gde trenutno radi kao profesor džez klavira, bio je pridruženi profesor na NYU Steinhardt-u u NJujorku, kao i asistent na University of Illinois.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari