Dino Mustafić prvi put režira u Novom Sadu, Ženeovi „Paravani“ premijerno u subotu 1Foto: Srđan Doroški

,,Svaka premijera bilo gde danas u svetu, pod ovakvim okolnostima, svojevrsni je podvig.

Naš podvig je utoliko veći što se radi o velikoj ansambl predstavi koja je potpuno apstrahovala okolnosti u kojima smo radili, a koja dolazi iz nečega što je karakteristika ove kuće – jedna velika posvećenost, asketska disciplina kakva je retko viđena na ovim prostorima, i zato se ovaj ansambl svrstava u red najboljih glumačkih potencijala na zapadnom Balkanu“, izjavio je reditelj Dino Mustafić, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Novosadskom pozorištu.

Poznati sarajevski reditelj je u prethodna tri meseca radio na inscenaciji Ženeovih Paravana u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház, a premijera je zakazana u subotu, 5. decembra u 13. časova.

Reč je o monumentalnom delu u kome se pojavljuje više od pedeset likova, pa je tako i u predstavi angažovan čitav ansambl Novosadskog pozorišta.

Pored specifičnog glumačkog izraza, predstavu odlikuju i pompezna scenografija, mnoštvo kostima, interesantna igra svetlima, koja doseže visoke umetničke domete, te muzičke numere, koje obiluju orijentalnim prizvucima.

Na konferenciji su, pored reditelja Mustafića, koji prvi put profesionalno radi za neko od novosadskih pozorišta, govorili upravnik pozorišta Valentin Vencel, kao i glumci Gabriela Crnković, Robert Ožvar i Gabor Pongo.

Glumac Gabor Pongo je, između ostalog, napomenuo da u predstavi igra više uloga, kao i većina njegovih kolega:

,,Priznajem da je ovo veliki izazov pošto je reč o veoma kompleksnoj, stilizovanoj, poetičnoj predstavi, koju krasi mnoštvo pokreta i muzike, tako da glumci sviraju i pevaju na sceni. Veoma sam srećan što imam priliku da sarađujem sa Dinom na ovakvom projektu, u kome su sva snaga i iskustvo koje smo do sada stekli u našim glumačkim karijerama morali da dođu do maksimuma, da bi se rodila ova predivna stvar.“

Dino Mustafić je imao samo reči hvale za izvanredan ansambl ovog pozorišta, tim pre što je predstava veoma zahtevna:

„Glumačka ekipa je izvanredna. Oni su svi veoma disciplinovani, a ta vrsta tehničke savršenosti, i kada je govor u pitanju kao i govor tela, scenski pokret i sve drugo, izaziva zaista veliki respekt. Reditelj u takvim situacijama, a one su iznimno retke, može samo da se skloni u stranu i proba da ne poremeti ništa.“, istakao je Mustafić.

Valentin Vencel, upravnik ovog pozorišta naglasio je da je ovo treća premijera ove godine u Novosadskom pozorištu što je, s obzirom na epidemiološku situaciju iznenađujuće, ali „Ne damo se stvarnosti oko nas“ – rekao je Vencel.

Reditelj Dino Mustafić dao je intervju za naš list koji možete pročitati u sutrašnjem, štampanom izdanju „Danas“-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari