Dino Mustafić za Danas: Davor Janjić je bio buntovnik, trošio je život nemilice, i prvi je otišao sa našeg derneka, nije mu fer 1Foto privatna arhiva

– Poznajem Davora skoro cijeli život, od škole, zajedničkih maštanja o tome da se bavimo umetnošću, pa sve do bliske saradnje i prijateljstva koje traje više od četrdeset godina – kaže za Danas reditelj Dino Mustafić povodom odlaska izuzetnog bosanskohercegovačkog glumca Davora Janjića, koji je danas iznenada preminuo u bolnici Vojno medicinske akademije u Beogradu.

– Bio je autentičan glumac, još od malih nogu, plenio je darom koji je kipio iz njega, i prosto se rodio da bude glumac. Bio je svojevrsni buntovnik u našo raji, završavao je škole prije vremena samo da bi što ranije stao pred kameru ili na pozorišnu scenu. Rat nas je grubo prekinuo u studentskim danima, selio nas po cijelom svijetu, i onda smo se u Evropi, u nekom tuđem gradu, ponovo sreli kao društvo, kao raja iz rezreda. Htjeli smo nadokndaiti godine koje su nam kidnapovali, radili smo brzo, a Davor je to činio do kraja. Trošio je život nemilice, i čini mi se da je u tome i sagorio – ističe Dino Mustafić, jedan od najznačajnijih i najangažovanijih pozorišnih reditelja u regionu, i Davorov bliski prijatelj.

– Pamtićemo Davora po sjajnim rolama u ex jugoslovenskim filmovima, a posebno bih izdvojio njegove rolu u ostvarenjima „Ovo malo duše“ Ademira Kenovića, „Život sa stricem“ Krsta Papića, „Gorila se kupa u podne“ Dušana Makavejeva. Na sceni, još kao mladi glumac bio je sjajan u predstavi reditelja Dušana Jovanovića, „Viktor ili djeca na vlasti“ u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a ja sam s njim radio svoj prvi kratki igrani film „724“. Ja sam bio debitant, a Davor već iskusan glumac – seća se Mustafić.

– Bio je zaigran i temperamentan čovjek čiji će mi pozivi i razgovori jako nedostajati. Čuli smo se prije par dana, radovao se jednoj novoj filmskoj ulozi u Beogradu i životu koji je pred nama. Planirali smo da se vidimo uskoru u Beogradu, krajem decembra, ali eto, po prvi put u životu Davor je otišao sa dermeka, to je na jeziku naše raje naziv za zabavu. Po prvi je otišao, i nije mu fer – s velikom tugom kaže Dino Mustafić.

Kako Danas saznaje, Davor Janjić je preminuo od komplikacija sa plućnom embolijom koju je prouzrokovao bronhitis, a njegova prerana smrt, u 53. godini, rastužila je njegove kolege i ljude s kojima je sarađivao, prijatelje i brojnu publiku širom našeg regiona, koji se putem društvenih mreža opraštaju sa divnim i velikim glumcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari